Mekejn zbog krize prekinuo kampanju

Vašington -- Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn odlučio je da prekine kampanju i da se vrati u Vašington kako bi se usredsredio na finansijsku krizu u SAD.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Mekejn je rekao da će pitati predsedničkog kandidata demokrata Baraka Obamu da mu se pridruži u prestonici i da odlože prvu predizbornu predsedničku debatu zakazanu za petak.

"Ja prekidam svoju kampanju i vraćam se u Vašington. Mislim da bi bilo pametno da Obama učini isto", rekao je Mekejn.

Iz Obaminog štaba saopšteno je da kandidat demokrata želi debatu, dok je Univerzitet Misisipi, koji organizuje događaj, saopštio da teku pripreme za debatu, budući da nisu dobili obaveštenje o promeni.

Buš: Preti recesija

Američki predsednik Džordž Buš pozvao je u Belu kuću oba predsednička kandidata i lidere Predstavničkog doma i Senata kako bi obezbedio podršku za ogroman paket koji treba da spase posustalu američku ekonomiju. Buš je zatražio podršku za plan svoje administracije, vredan 700 milijardi dolara.

"Nalazimo se usred ozibljne finansijske krize i federalna vlada na nju odgovara odlučnom akcijom", izjavio je Buš u sredu uveče, u obraćanju naciji.

On je upozorio da tržište ne fukcioniše kako treba, da je sve širi gubitak poverenja, da su najvažniji sektori izloženi riziku, kao i da bi još neke banke mogle bankrotirati i povući američku privredu u recesiju.

"Verujem da je pravo vreme da građani Amerike čuju osobu koja će za oko 40 dana biti odgovorna za sve što se dešava u ovoj zemlji", kaže Obama.

"Mislim da je posao predsednika da se nosi sa mnogim problemima. Ne vidim razlog zašto bismo izbegavali da izađemo sa svojim predlozima pred građane. To je važnije nego da se predstavljamo sami sebe narodu i govorimo kuda želimo da odvedemo zemlju", rekao je Obama.

Obamin portparol Bil Barton naveo je da je Mekejn jednostrano najavio odluku, nakon što je pristao na zajedničko delovanje oba kandidata, koje je predložio Obama u telefonskom razgovoru.

Kako je rekao Barton, Obama je u sredu ujutro pozvao Mekejna da ga pita da li bi mu se pridružio u izdavanju zajedničkog saopštenja u kojem se podvlače zajednička načela i uslovi za izglasavanje predloga Ministarstva finansija, kao i da se zatraži od Kongresa i Bele kuće da nestranački pristupe tom predlogu.

Mekejn je kasnije pozvao Obamu i prihvatio inicijativu demokratskog kandidata, rekao je Barton, navodeći da dva štaba trenutno zajedno rade na detaljima.

Kandidat republikanaca upozorio je na kobne posledice ako Kongres hitno ne prihvati predlog američkog ministarstva finansija vredan 700 milijardi dolara za spas kreditnog tržišta, čime bi se omogućio izlazak iz finansijske krize.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnenja Vašington posta i Ej-Bi-Si njuza, Obama ima devet odsto više glasova od Mekejna.

U istraživanju od pre dve nedelje, Obama i Mekejn su imali skoro istu podršku - 47 i 49 odsto.

Kako se navodi, 80 odsto ispitanika je izrazilo zabrinutost zbog ekonomske situacije. Anketa je pokazala da više glasača veruje Obami da će se efikasnije suočiti sa ekonomskom krizom.

Nemački ministar o krizi u SAD

Finansijska kriza na Vol stritu mogla bi da preuredi svetsku ekonomiju, a SAD da košta statusa svetske finansijske supersile, izjavio je nemački ministar finansija Per Štajnbrik.

Štajnbrik je u nemačkom federalnom parlamentu rekao da bi kolaps slavnih američkih banaka i finansijskih kompanija poput "Leman bratersa" mogao da ostavi "dubok beleg" na svetsku ekonomiju.

"SAD će izgubiti svoj status supersile u svetskom finansijskom sistemu", ocenio je Štajnbrik navodeći da će svetski finansijski sistem postati "mulitpolarniji".

U donjem domu parlamenta Štajnbrik je rekao da će SAD izgubiti finansijski kredibilitet, a nakon sadašnje krize otvoriće prostor za evropske i azijske banke da imaju više uticaja na svetsku ekonomiju.

Štajnbrik je kritikovao, kako je naveo, "anglosaksonski" stav SAD i Velike Britanije koji ohrabljuje rizične pozajmice i investicije.

"Argument koji su koristiti ti zastupnici pristupa 'lese fer' je bio prost koliko i opasan", ocenio je Štajnbrik, koji dolazi iz redova socijaldemokrata. Nemačka ekonomija je ostala "relativno čvrsta" uprkos previranjima u SAD, ocenio je Štajnbrik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.