Obama: Podržavam nezavisno Kosovo

Vašington -- Kandidat demokrata za predsednika SAD Barak Obama poručio biračima albanskog porekla da podržava nezavisnost Kosova, prenela je "Politika".

Izvor: Politika
Podeli

U pismu Nacionalnom savetu američkih Albanaca, pripremljenom za svečanu večeru na kojoj su u petak bivšem američkom pregovaraču Frenku Vizneru i kongresmenu Eliotu Engelu dodeljene nagrade za podršku albanskoj zajednici, Obama - koji nije prisustvovao tom događaju - naglašava da će kao predsednik nastaviti pažljivo da prati stanje na Balkanu.

"Podržavam nezavisnost Kosova i njegovu želju da krene ka punom suverenitetu. Verujem da Sjedinjene Države treba da pomognu razvoju snažne demokratije na Kosovu, koja će biti obezbeđena primenom zakona kojima se štite interesi svih naroda", rekao je on.

"Zalažem se za integraciju Kosova u evroatlantske institucije, a to će najbolje biti urađeno stvaranjem slobodnog, tolerantnog i bogatog društva koje promoviše prava manjina i štiti verske i kulturne spomenike", poručio je senator iz Ilinoisa.

On, prema poslednjim anketama, ima blagu prednost u odnosu na republikanskog kandidata za predsednika Džona Mekejna.

U pismu Amerikancima albanskog porekla Obama posebno navodi da bi njegova administracija pomogla u izgradnji infrastrukture i energetskog sektora na Kosovu, a o zainteresovanosti američkog kapitala za tu oblast govori i podatak da su se čak tri kompanije iz SAD prijavile za izgradnju nove termoelektrane u Pokrajini, navodi beogradski list.

Ovo je, inače, prvo obraćanje kandidata Demokratske stranke Amerikancima albanskog porekla (kojih, po proceni njegovog štaba, ima više od 500.000), a albanski mediji dodaju da je u isto vreme i pokušaj da se "razjasne" ranije izjave koje je Obama davao u vezi sa Srbijom i Srbima, pošto su one zabrinule Albance.

"Politika" podseća da je senator u saopštenjima koja je plasirao njegov štab nekoliko puta podržao napredak Srbije ka Evropskoj uniji, založio se za zaštitu prava Srba u BiH i Hrvatskoj, ali je i stavio do znanja da je Kosovo "sused Srbije".

Prištinski dnevnik "Koha ditore" vest o Obaminoj poruci Albancima doneo je na prvoj strani, sa velikim naslovom "Obama obećava puni suverenitet Kosova", prenosi "Politika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.