U Gruziji stradali i novinari

Osim velikog broja žrtava među civilima i vojnicima, u jednonedeljnom ratu u Gruziji poginulo je i četvoro novinara.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2008.

00:48

Default images

Sten Storimans, iz holandskog RTL-a, Aleksander Klimčuk iz ruske agencije Itar-Tas i Grigol Čikhadze, dopisnik magazina "Njuzvik" na ruskom jeziku, stradali su na zadatku izveštavanja iz rata u Gruziji. Ruski Savez novinara nije objavio ime četvrtog poginulog novinara.

Među ranjenima su tri novinara televizijske kompanije Rusija, jedan iz "Komsomolske pravde", dvojica iz Ren televizije i dopisnik izraelskog lista "Jediot ahronot".

Poslednje žrtve mogle su da budu članovi ekipe gruzijske javne televizije. Izveštavajući uživo iz grada Gorija, u centralnom delu Gruzije, novinarka Tamara Urušadze i sama je postala predmet svog izveštavanja.

Tokom javljanja iz ovog grada, gde su jake snage ruske vojske počele, a zatim zaustavile povlačenje, reporterka je bila lakše ranjena.

Televizijska ekipa je izveštavala je direktno iz Gorija, gde je ruska vojska ostala, uprkos dogovoru da se povuče iz tog grada u središtu Gruzije.

Ruska vojska navodno je uspostavljala kontrolu nad municijom u obližnjem skladištu koju su gruzinske snage napustile, povlačeći se tokom borbi nekoliko dana ranije.

Pometnju je izazvao metak, za koji se ispostavilo da je samo okrznuo šaku reporterke. Voditelj programa je gledaocima objašnjavao da je došlo do incidenta.

Srećom po celu ekipu u Goriju, niko nije ozbiljnije stradao. Čak je i nastavljeno izveštavanje. Tamara Urušadze ubrzo je izvestila da je verovatno reč o metku iz snajperske puške. Tek tada je, uz pomoć kolege, obukla zaštitni prsluk.

I danski reporteri, sa predstavnikom Komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija, našli su se na meti, kako izveštavaju, "pijanih članova milicije Južne Osetije".

Ruski tenkovi preprečili su im put na ulasku u Gori. Zaplenjena je jedna kamera.

Turski novinari pod kišom metaka

Četvorica novinara iz Turske nekoliko dana su proveli pod nadzorom ruskih vlasti u Vladikavkazu u Severnoj Osetiji.

Pre toga, jedva su ostali živi u kiši metaka kada su iz Gruzije ušli u oblast Južne Osetije. Bilo je to 10. avgusta. I u ovom izveštaju, ekskluzivne snimke turske televizije NTV.

Zajednička ekipa kanala Turk i NTV-a 10. avgusta prelazila je iz Gruzije preko administrativne granice Južne Osetije.

Rat je bio u punom zamahu i ekipa je prošla pored napuštenog gruzinskog kontrolnog punkta na putu za Chinvali. Zasula ih je kiša metaka.

Vozač Levent Ozturk i suvozač Guraj Ervin iz Kanala Turk zadobili su ozbiljne povrede, dok su Hilmi Hadžaloglu i Džumhur Džatkaja iz NTV-a prošli samo sa ogrebotinama.

Tokom pucnjave vikali su da su novinari, ali rafali su se zaustavili tek kada su ruski vojnici prišli automobilu i izvukli ih vozila. Novinar tvrde da su ih ruski vojnici napali. Tek potom su Ozturku i Ervinu zbrinute povrede u obližnoj bolnici.

Zatim su bolničkim konvojem sprovedeni u Severnu Osetiju. Tamo su ih više časova ispitivali ruski zvaničnici, tražeći objašnjenje zašto nemaju ruske vize. Zabranjeno im je kretanje.

Istovremeno, Hadžaloglu i Džatkaja iz NTV-a su transporterom odvedeni takođe na višečasovno ispitivanje. Bili su u hotelu, takođe sa zabranom kretanja.

Tek posle pregovora dveju turskih televizija sa vlastima u Vladikavkazu specijalni avion je četvoricu novinara vratio kući 13. avgusta.

Ceo incident naišao je oštru osudu turskog udruženja novinara, ali i zahvalnost zbog puštanja svojih kolega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: