"Poljuljan ugled Tribunala"

Ministar pravde smatra da je loše što zločini Ramuša Haradinaja nisu dokazani. Ministar za KiM traži od EU da se izjasni o presudi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.04.2008.

13:07

Default images

"I sud u Hagu i tužilaštvo su konstituisani odlukom UN-a i UN i Savet bezbednosti su institucije koje bi trebalo da daju svoj sud o ukupnom radu i tužilaštva i suda, pa i u odnosu na ovaj slučaj", kazao je ministar pravde Srbije Dušan Petrović. On je naveo da je loše što je doneta ovakva odluka. Prema njegovom mišljenju, poljuljan je ugled Haškog suda.

"Sud je konstituisan da bi utvrdio krivicu za ratne zločine i da to, u krajnjem ishodištu, dovede do pomirenja svih koji žive u jugoistočnoj Evropi. Notorno je da je Ramuš Haradinaj čovek koji je počinio mnoge zločine i veoma je loše što tužilaštvo i sud u Hagu nisu uspeli to da dokažu", naveo je Petrović.

On je kazao da će Savet bezbednosti zauzeti stav o ovom slučaju kada predsednik suda i tužilac budu podnosili izveštaj o svom radu.

"Dobro bi bilo kada bi svi drugi, pa i institucije u Evropi, rekle svoje mišljenje, jer je to naš interes, kao i interes da se približimo Evropskoj uniji", rekao je ministar Petrović.

On je najavio da će tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i sudije učiniti sve kako bi se uvtrdile sve važne činjenice.

Samardžić: EU da se izjasni o presudi

Slobodan Samardžiæ (FoNet)
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je stav Evropske unije prema oslobađajućoj presudu za Ramuša Haradinaja u Haškom tribunalu "važna tema za odnose Srbije i EU koji poslednjih nekoliko meseci ne teku na dobar način".

"Sada je pitanje kako će se EU politički postaviti prema oslobađajućoj presudi, a ukoliko se ne izjasni i ukoliko bude držala glavu u pesku, to će baciti novu senku na naše odnose", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare Demokratske stranke Srbije, čiji je potpredsednik.

On je rekao da zbog te sramne presude Srbija neće formalno prekinuti saradnju sa Haškim sudom.

On je dodao da će Srbija pažljivo pratiti šta se dešava sa Haškim tribunalom i da li je njegova uloga da kažnjava Srbe, a pušta albanske zločince ili da dostigne pravdu. tribunal na granici kredibiliteta".

Samardžić je istakao da se Srbiji nagoveštavaju dva nova uslova u procesu integracija - prihvatanje misije Euleks na Kosovu i da razvije i ostvari dobrosusedske odnose sa Kosovom kao nezavisnom državom.

Predsednik Srbije Boris Tadić demantovao je da EU postavlja nove uslove za prijem Srbije u članstvo, rekavši da ne bi bilo dobro da je u pitanju "jedna od predizbornih parola DSS-a". O tome možete čitati više u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: