Kako osporiti odluku o nezavisnosti

Srbija, kao članica UN, ima nekoliko pravnih mehanizama kojima bi mogla da pokuša da ospori odluku o nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 18.02.2008.

07:29

Default images

Ipak, male su šanse za uspeh, kaže profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević. Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova Srbija bi mogla da Međunarodnom sudu pravde uputi tužbe protiv zemalja koje priznaju nezavisnost. Procedura pred tim sudom, međutim, postavlja ograničenja: sudu se mogu tužiti samo zemlje koje prihvate da je taj sud nadležan da presuđuje po tom pitanju.



Profesor Vojin Dimitrijević smatra da bi za Srbiju bolja opcija bila da od Međunarodnog suda zatraži pravno tumačenje da li teritorije dobijene secesijom mogu biti priznate države.

On smatra da je malo verovatno da će države, koje su već odlučile da priznaju nezavisnost Kosova, pristati da sa Srbijom uđu u postupak arbitraže, koji se pominje kao mogući pravni nastavak spora o Kosovu.

Profesor Dimitrijević kaže da Srbija kao država ne može da tuži zemlje koje priznaju nezavisnost njihovim domaćim sudovima, već da bi takve sporove, eventualno, mogli da pokreću građani tih država koji podržavaju stavove Beograda da je priznavanje nezavisnosti nezakonito.

Pravni savetnik srpskog pregovoračkog tima Tomas Flajner objasnio je da bi Srbija trebalo da iskoristi sva pravna sredstva kako bi sprečila da druge zemlje prizanju nezavisnost Kosova.

Društvo sudija: Kršenje međunarodnog prava

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da najoštrije osuđuje ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije, Ustava Srbije i kršenje međunarodnog prava, kao i svaku podršku nelegalnom činu proglašenja nezavisnosti Kosova.

U saopštenju se precizira da se "proglašenjem nezavisnosti Kosova i svakim činom koji bi značio podršku tom aktu ugrožavaju temeljne vrednosti vladavine prava i otvara put daljem narušavanju međunarodnog prava".

"Društvo sudija Srbije će se obratiti međunarodnim udruženjima i institucijama sa kojima sarađuje i zatražiti da, ne rukovodeći se političkim interesima, zauzmu stav o kršenju međunarodnog prava u slučaju Srbije", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: