Francuska: Sedmi dan štrajka

Štrajk francuskih železničara ušao u 7. dan, pridružiće im se ostali zaposleni u javnom sektoru.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

10:26

Default images

Budžetski korisnici traže od predsednika države Nikole Sarkozija da obustavi najavljene reforme penzionog sistema i sistema socijalne zaštite. Štrajkači traže i da plate budu usklađene s rastom troškova života. Predsednik će morati da se brzo pozabavi zahtevima jer Francuska dnevno zbog štrajka gubi stotine milona evra.

U Francuskoj ne rade bolnice, pošte, telekom, škole, službe za upravu javnim prihodima i sve službe u ministarstvima i opštinama. Štrajkači traže veće plate i sigurniji posao. Oni tvrde da je potrošačka korpa od poslednjeg povećanja plata poskupela i da ne mogu da izguraju mesec dana sa sadašnjim primanjima.

Elizabet David, generalna sekretarka Sindikata u javnom sektoru, kaže da od 2000. nije bilo nikakvih pregovora o platama u javnom sektoru. "To je uticalo na standard. Procenjuje se da je potrošačka korpa sedmostruko skuplja. Ove godine nije bilo nikakvih povišica i zato bismo voleli da pregovaramo i dobijemo povišice", kaže ona.

Kupovna moć Francuza je opala, pa će predsednik morati da u isto vreme smanjuje javne rashode i pomaže razvoj ekonomije kako bi se podigao standard. Francuske vlasti su zbog toga u problemu jer štrajk pogubno deluje na ionaku oslabljenu ekonomiju.

Kristina Lagard, ministarka ekonomije, finansija i rada, kaže da Francuska tokom trajanja štrajka gubi oko 300 do 350 miliona evra. "To je veliko opterećenje za francusku ekonomiju i izaziva ozbiljne poremećaje u kompanijama i nacionalnoj ekonomiji", kaže ona.

Na štrajkače su besni svi koji pune budžet. Ostatak Francuske, koji već danima mora da se probija kroz gužve zbog štrajka železničara, smatra da su zaposleni u javnom sektoru privilegovani.

"Zemlja je trenutno u nevolji i svi bi trebalo da se ponašaju isto. Pošta je sasvim u redu. Zašto onda štrajkuju? Nema razloga."

"Ako nešto želimo da platimo, nije moguće, ako želimo da podignemo novac, ni to ne može. Ne možemo ništa. Sve je stalo."

Francuska bi mogla još gore da prođe ako u štrajk stupe kontrolori leta i zaposleni na aerodromima. Oni su deo sindikata javnih službi i najavili su da će se pridružiti kolegama kada njihov strukovni sindikat to odluči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: