Subota, 16.06.2001.

21:36

SOCIJALISTI NA MITINGU: ZA SLOBODU ZA SLOBODANA

Izvor: B92

Default images
Visoki funkcioneri i pristalice Socijalisticke partije Srbije u subotu su na mitingu na Trgu republike zatrazili od vlasti da ne isporucuju jugoslovenske drzavljane Haskom tribunalu i da bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic bude pusten iz pritvora, javlja B92. Pred oko 5 hiljada pristalica okupljenih na beogradskom Trgu Republike, na mitingu pod parolom "Protiv Haga, za Kosmet u Srbiji, za slobodnu Srbiju i za slobodu za Slobodana", govorili su funkcioneri SPS-a Branislav Ivkovic, Ivica Dacic, Zoran Andjelkovic i Zivadin Jovanovic, kao i gosti iz inostranstva, medju kojima je bio i Mihail Kuznjecov, predsednik Medjunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Milosevica. Svi govornici su ostro kritikovali Tribunal u Hagu ocenjujuci da je to "americki sud" pred kojim su vecinom optuzeni Srbi, kao i da sudjenjem Milosevicu medjunarodna zajednica i nove vlasti u zemlji zele da srpskom narodu pripisu kolektivnu krivicu za ratove u proteklih deset godina.

Jedan od potpredsednika SPS-a, Branislav Ivkovic, naglasio je da se lideri DOS-a cenjkaju s medjunarodnom zajednicom o ceni po kojoj ce prodati Slobodana Milosevica. "Ovde se polit biro DOS- a takmici ko ce bolje da ga proda. Crnogorci nisu prodali Njegosa, nece prodati ni Slobodana, jer znaju da bi se tako prodala istorija, ali i buducnost srpskog i crnogorskog naroda", rekao je Ivkovic.

Po zavrsetku mitinga, pristalice SPS-a su krenule u setnju do Centralnog zatvora, u kome je pritvoren Slobodan Milosevic. Tokom setnje, u kojoj je ucestvovalo oko 10.000 ljudi, demonstranti su najcesce uzvikivali parole "Idemo po Slobu" i "Hocemo izbore". Oko 19 i 15 celo kolone stiglo je do Centralnog zatvora, gde su demonstranti skandirali: “Hocemo u zatvor”, "Hocemo Slobu", i "Slobo slobodo", a u nekoliko navrata su ljuljali ogradu ispred Centralnog zatvora.

Portparol Jugoslovenske levice Dragana Kuzmanovic dala je rok vlastima da za nedelju dana oslobode Milosevica iz pritvora, najavljujuci da ce se u suprotnom njegove pristalice okupiti ispred zatvora i da odatle nece otici dok lider SPS-a ne bude oslobodjen. Na kraju je generalni sekretar SPS-a Zoran Andjelkovic pozvao okupljene da naprave krug oko zatvora i zatim se mirno razidju. On je porucio da ce se socijalisti i njihove pristalice, ako se ne ispune njihovi zahtevi, ponovo okupiti. "Mi znamo da se okupimo, znamo i da odemo, a oni kad se okupe samo znaju da ruse. Porucili smo sta zelimo, ako to ne urade, okupicemo se ponovo, ali tada necemo otici", rekao je Andjelkovic, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: