Izrael: Premijer u policiji

Izraelska policija danas je ispitivala premijera Ehuda Olmerta zbog sumnje da se mešao u privatizaciju jedne od najvećih banaka.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.10.2007.

10:13

Default images

Policija je ispitivala Olmerta u njegovoj kući, zbog sumnji da je, kao ministar finansija, 2005. godine pokušao da namesti prodaju državne banke Leumi svom prijatelju, australijskom biznismenu Franki Luiju, koji nikad nije zapravo ni dao ponudu za kupovinu druge po veličini izraelske banke. Olmert, suočen i s drugim optužbama za korupciju, poriče da je bilo šta loše učinio.

Izraelska policija je već u maju u Australiji ispitivala Louija. Pretpostavlja se da će biti teško dokazati Olmertovu krivicu jer je Loui odustao od učešća na tenderu, a izgleda da nema dokaza da je Olmert išta primio od njega.

Međutim, Olmert može biti optužen da je izneverio poverenje jer se radilo o očitom sukobu interesa. Njegove pristalice tvrde da je to bila jedna od najuspešnijih privatizacija u Izraelu, koja je dovela do rekordne prodaje državnog vlasništva.

Vrhovni izraelski tužilac Menahem Mazuz naredio je prošlog meseca pokretanje istrage zbog sumnje da je Olmert kupio luksuzni stan u Jerusalimu po znatno nižoj ceni od tržišne. Zauzvrat je građevinskoj firmi obezbedio nelegalne dozvole za gradnju. Sumnja se da je Olmert platio kuću 325.000 dolara manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: