DSS i Jedinstvena Srbija

Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme biće na listi DSS-a, toj stranci ne smeta što je Marković veličao Željka Ražnatovića Arkana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2006.

15:59

Default images

DSS saopštava da je uspeh na lokalnim izborima razlog za koaliciju s Novom Srbijom, na čijoj listi će se naći Jedinstvena Srbija. To je stranka Dragoljuba Markovića Palme, nekadašnjeg prijatelja Željka Ražnatovića Arkana. Međutim, iz Jedinstvene Srbije stižu i tvrdnje da postoje i mnogo čvršće veze te dve stranke, poput činjenice da i Vojislav Koštunica potiče sa sela, iz Šumadije.

Ni Vojislav Koštunica ni njegova stranka u tome ne vide ništa loše i kažu da je uspeh te koalicije već dokazan na lokalnim izborima.

"Gospodin Marković ima stranku koja nema veze sa strankom pokojnog Ražnatovića. Znači, on se odvojio pre više od pet godina, ili četiri godine, i na taj način mi smo uspostavili zaista korektnu saradnju na lokalnom nivou", kaže portparol DSS-a Andreja Mladenović.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da su birači tu koaliciju već pozitivno ocenili na lokalnim izborima i da je to stranka sa kojom će nastaviti dobru regionalnu saradnju. Mladenović dodaje da je Marković Ražnatovićevu stranku napustio pre nekoliko godina.

"Ima mnogo onih na političkoj sceni koji su imali mnogo bliže odnose upravo sa pokojnim Ražnatovićem, a da sada pričaju drugačije. Mi nemamo taj problem da to objašnjavamo jer nikada takve odnose nismo imali. Gospodin Marković je imao, on to ne krije, i nema razloga da krije, to je zaista njegov stav", objašnjava Mladenović.

"Naš premijer Šumadinac"

Dragoljub Marković, pak, tvrdi da njegova prošlonedeljna izjava o poštovanju lika i dela Arkana neće zasmetati novoj koaliciji jer, kako kaže, čoveka koji je mrtav šest godina ne treba dirati i pominjati u bilo kakvom negativnom kontekstu.

Marković smatra i da ima mnogo bitnijih razloga da se formira koalicija sa Vojislavom Koštunicom: "Naš premijer, bez obzira što je odrastao u Beogradu, i on je Šumadinac. I on je rođen u Koštunićima, a poznato je da Šumadinci vole sve. Nudimo i Nokiju i Filips, i Samsung i Mercedes, ali čuvamo i opanak i šajkaču. Video sam ovde jednu šajkaču. Evo je ovde! I Guču i Taru i Zastavu. Čuvaćemo i Egzit."

Marković je ranije bio u Stranci srpskog jedinstva.

Demokratski s bivšim režimom

Vojislav Koštunica i Dobrivoje Budimiroviæ Bidža (arhiva, Fonet)
Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternative za B92 kaže da je na neki način ovo prva predizborna koalicija partije demokratske orijentacije sa strankama bivšeg režima.

"Sigurno je usmerena na takozvanu domaćinsku Srbiju. Znači, to su oni lokalni lideri – Bidža, Palma, Verko, u centru Šumadije, gde je Velja Ilić, takođe, prilično gradio lokalne drumove", kaže on.

"Očekuje se da efekti toga na ovaj način se preliju na celu koaliciju, znači na DSS. To je glavni cilj. Ujedno, ova predizborna koalicija pokazuje da gospodin Koštunica ima veliko poverenje u Velju Ilića, jer inače se te preizborne koalicije ne pravi, ako ne postoji veliko poverenje između partnera", smatra on.

Demokratska stranka Srbije, sem novim koalicionim partnerima, svoje redove pojačava i novim članovima. Danas se DSS-u priključio i Slobodan Lalović, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Karić nosilac liste PSS-a

Iako je za Bogoljubom Karićem raspisana međunarodna poternica, on će biti nosilac liste Pokreta snaga Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima.

Pokret na izbore izlazi samostalno, a njegovi aktivisti danas su počeli da prikupljaju potpise za listu te stranke. Iako se na mestu gde su se prikupljali potpisi nije bila gužva, u PSS-u su ubeđeni da će prikupiti 10.000 potrebnih potpisa.

Funkcionerka te stranke Jasmina Mitrović-Marić kaže da Pokret snaga Srbije nudi politiku koja će obezbediti nova radna mesta i uvesti Srbiju u Evropu, uz očuvanje svoje tradicije.

Inače, nosilac liste PSS-a Bogoljub Karić poslednji put je bio u zemlji 2. februara ove godine, kada je saslušan o spornom poslovanju Astra banke.

Nekoliko dana kasnije napustio je Srbiju, a međunarodna poternica za njim raspisana je zbog sumnje da je oštetio državu za nekoliko desetina miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: