Ustavni sud uskoro u blokadi?

Od devet sudija predviđenih zakonom, trenutno radi samo sedam, a uskoro će Ustavni sud ostati i bez predsednika koji ide u penziju.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2006.

07:49

Default images

U iščekivanju novog ustava Srbije, jedna od najvažnijih institucija u zemlji uskoro bi se mogla naći u blokadi. Ustavni sud je već dve godine nekompletan, a predsednik Slobodan Vučetić mora po slovu zakona u penziju. Vučetić kaže za B92 da je sud i do sada radio sa velikim problemima jer, da bi se neka odluka donela, za nju mora da glasa većina, odnosno najmanje pet sudija.

"Ti problemi će se donekle povećati odlaskom predsednika, time se praktično tri sudijska mesta upražnjavaju, ali ni to nije glavni problem. Glavni problem, u pravnom smislu, biće to što ni ustav ni zakon ne predviđaju instituciju zamenika predsednika niti vršioca dužnosti predsednika u slučaju da njemu, iz bilo kog razloga, prestane mandat", objašnjava Vučetić.

"Utoliko je urgentniji predlog predsednika Republike da blagovremeno, u oktobru, predloži izbor predsednika i ostalih sudija", kaže Vučetić.

Predsednik Srbije Boris Tadić, međutim, ima problem sa imenovanjem sudija Ustavnog suda. On navodi da malo ljudi želi da rizikuje svoju profesionalnu karijeru da bi možda na nekoliko meseci, do donošenja novog ustava, bio član Ustavnog suda. Dodatni razlog je i što neki od kandidata koje je on predlagao nisu prošli u parlamentu, što je i njega i te ljude dovelo u neprijatnu poziciju.

Od pojedinih članova vladajuće koalicije nezavnično se može čuti da nisu naročito zainteresovani za sudbinu Ustavnog suda Srbije jer očekuju brzo donošenje novog ustava.

Treba podsetiti da Ustavni sud Srbije praktično usaglašava zakone iz svih oblasti sa odredbama ustava države i odbacuje one zakonske odredbe koje su u suprotnosti sa ustavom. To znači da taj sud u velikoj meri oblikuje život jednog društva - raspravlja o tome da li je TV pretplata ustavna i kada treba profesori da idu u penziju, sve do položaja svakog građanina ili manjina u jednoj državi ili plata poslanika.

Takođe, Ustavni sud donosi važne odluke o pitanjima političkog života i vlasti, pa tako određuje da li mandati u Skupštini pripadaju poslanicima ili strankama, što je u Srbiji posle svakih izbora, prema nekim mišljenjima, menjalo sliku izborne volje građana.

"Ozbiljne posledice"

Ustavni sud Srbije (arhiva, Fonet)
Predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski kaže za B92 da bi, ukoliko dođe do blokade Ustavnog suda Srbije, posledice mogle biti vrlo ozbiljne, gotovo nesagledive. “Više ne bi postojao jedini organ koji ima moć da sinhronizuje legislativu, kao i obilje drugih propisa opšteg karaktera, na osnovu kojih deluju privredna društva i ostala pravna lica", kaže on.

"Drugim rečima, više ne bi bilo organa koji ocenjuje ustavnost, zakonitost podzakonskih i drugih akata. Ne bi bilo organa koji odlučuje u izbornim sporovima u kojima ne odlučuju ostali sudovi i ne bi nikoga bilo ko je ovlašćen da odlučuje o zabrani rada političke stranke. Između ostalog.”

Mandat aktuelnom predsedniku Ustavnog suda Slobodanu Vučetiću ističe za manje od mesec dana, a kako je najavio premijer Vojislav Koštunica, novi ustav bi trebalo da bude donet do kraja decembra.

To znači da bi se novoizabrani sudija Ustavnog suda na toj funkciji zadržao od jednog do maksimalno dva meseca. Jedan od problema pri izboru eventualnih kandidata, koji bi pristali na ovako kratak mandat, mogao bi da bude i to što Odbor za pravosuđe Skupština Srbije već neko vreme nema kvorum jer u njemu ne učestvuju poslanici opozicionih stranaka, DS-a i radikala.

Ustavni sud je, inače, prošle godine bio blokiran više meseci upravo zbog toga što nije bilo dovoljno sudija u njemu. Takođe, Skupština nije na vreme reagovala i stavila predloge Borisa Tadića na dnevni red, kako bi sudije bile izabrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: