Još nije utvrđen datum pregovora

Marti Ahtisari je rekao u Skoplju da datum početka pregovora još nije utvrđen, ali da to ne znači da će se sa njim odugovlačiti.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2005.

10:18

Default images

Specijalni izaslanik UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari je rekao da je Ohridski dogovor, model po kome funkcioniše multietnička Makedonija nakon konflikta tokom 2001. godine, odličan primer koji pokazuje na kojim principima treba da se bazira multietničko društvo kakvo međunarodna zajednica želi da vidi i na Kosovu.

Zahtev Makedonije da demarkacija granice prema Kosovu bude urađena pre utvrđivanja konačnog statusa pokrajine, Ahtisari je nazvao "tehničkim pitanjem" oko koga ne bi trebalo da ima problema.

Današnjom posetom Skoplju, Ahtisari završava svoju prvu turneju po regionu u svojstvu izaslanika UN za pregovore o Kosovu, tokom koje je od početka sedmice posetio i Prištinu, Beograd i Tiranu.

Pre dolaska u Skoplje, Ahtisari je u Tirani razgovarao sa predsednikom, premijerom i šefom diplomatije Albanije. Tamo je izjavio da status kvo na Kosovu ne može večno trajati.

On je rekao i da određivanje budućeg statusa Kosova zahteva saradnju na Kosovu, ne samo Albanaca koji tamo žive, već i manjina, i zasigurno i Beograda. Ahtisari je dodao i da Albanija ima konsultativnu ulogu u pregovorima o konačnom statusu bez direktnog učešća.

Premijer Albanije Saljiji Beriša Ahtisariju je preneo uveravanja da će albanska vlada podržati napore međunarodne zajednice da se dođe do konačnog statusa Kosova. Albanski premijer preneo je i stav da status Kosova mora biti određen u skladu sa voljom njegovog naroda, a to je nezavisnost, kao i uz saradnju sa Kontakt-grupom, poštujući zahteve međunarodne zajednice za poštovanje i zaštitu prava i sloboda Srba i drugih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: