Krenuo "šatl": Ahtisari u Prištini

Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari sastao se po dolasku u Prištinu šefom UNMIK-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2005.

17:10

Default images

Osim sa Sorenom Jesen-Petersonom, Ahtisari se sastao i sa komandantom Kfora Djuzepeom Valotom. Ahtisari, sa kojim je bio i austrijski diplomata Albert Rohan, ponovio je da je ovoga puta došao da sasluša stavove pregovaračkih strana.

Ahtisari bi nakon Prištine trebalo da poseti i Beograd, u sredu. Međutim, za sada Srbija, iako ja usvojila osnove za pregovore, nije rešila problem pregovaračkog tima. Dolazak Ahtisarija u Prištinu predstavlja početak pregovora o statusu Kosova. Kao što je i najavljeno, ti će pregovori početi takozvanom "šatl diplomatijom", koja podrazumeva Ahtisarejeve susrete sa svim učesnicima u pregovorima.

Pred Ahtisarijev dolazak na Kosovo šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen rekao je da će predstojeći razgovori o budućnosti Kosova obezbediti poslednji deo slagalice za rešenje krize na zapadnom Balkanu. Iz Prištine za B92 novinar KIM Radija Marijana Simić.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen najavio je da je cilj Ahtisarijevog dolaska da upozna argumente svih strana koje žele da odbrane svoje pozicije. Jesen Petersen je najavio da će se Ahtisari i njegov tim odmah po dolasku sastati sa pregovaračkim timom koji predvodi predsednik Kosova Ibrahim Rugova, a da će se tokom boravka sastati i sa srpskim politilkim predstavnicima.

Petersen je isključio mogućnost održavanja referenduma o statusu Kosova i Metihije, jer bi to po njegovim rečima bilo direktno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti. "Ima ludih ljudi i na jednoj i na drugoj strani koji veruju da mogu da utiču na odluku o statusu Kosova. Znamo da će biti provokacija, uključeni smo u dnevne analize bezbednosne situacije i nasilje nećemo tolerisati", izričit je je biošef UNMIK-a Jesen Petersen.

Inače, očekuje se da će Ahtisari, osim Beograda, posetiti Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

I dalje bez pregovaračkog tima

Međutim, Srbija Martija Ahtisarija najverovatnije dočekuje bez rešenja problema sastava pregovaračkog tima.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže da je usvajanje rezolucije prvi korak kojim se daje mandat premijeru da uz konsultacije sa predsednikom Srbije i drugim važnim činiocima formira pregovarački tim. Premijer Srbija Vojislav Koštunica je na pitanje novinara kada će saopštiti sastav pregovaračkog tima kazao samo: "O tom potom. Ovih dana svakako".

Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt smatra da vlasti u Beogradu i Prištini ne bi trebalo da u početak razgovora o budućem statusu Kosova uđu sa stavovima koji bi onemogućili postizanje kompromisa: "To što sam rekao odnosi se na obe strane. I Priština i Beograd treba da paze da se ne zatvore potpuno i svoje pozicije načine toliko isključivim da onemoguće iznalaženje rešenja koje bi moglo zadovoljiti obe strane."

Podsećanja radi, osnovni stavovi međunarodne zajednice oko statusa Kosova jesu da nema povratka na stanje pre marta 1999. godine, da su nedopustive promene sadašnje teritorije Kosova, kao i da ne može biti ni podele, niti ujedinjavanja Kosova s nekom drugom zemljom ili njenim delom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: