Kritična inflacija - preko 20 odsto

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da će Srbija "biti u velikim problemima" ukoliko inflacija pređe "kritičnih" 20 odsto.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 21.07.2005.

13:42

Default images

"Ne želim da prognoziram inflaciju u 2005, pošto je Narodna banka Srbije još ne targetira. Međutim, očekujem da ćemo u julu imati relativno visok jednokratni mesečni cenovni rast, zbog neophodnog ispravljanja dispariteta cena struje i derivata. U avgustu očekujem veliki broj manjih poskupljenja", rekao je Jelašić.

"Cene energenata će svi koristiti kao izgovor. Posebno je opasno ako se na taj način budu ponašale lokalne samouprave sa cenama iz njihove nadležnosti", upozorio je guverner. On je dodao da će NBS "u okviru svojih zakonskih nadležnosti preduzeti sve što je potrebno da rast inflacije bude minimalan".

Jelašić je, na pitanje novinara o kursu dinara do kraja godine, odgovorio da je "nezahvalno davati prognoze". "Na kurs ne utiče samo inflacija. Postoje mnoga pozitivna ekonomska kretanja, biće sigurnih stranih investicija, a kurs ćemo odrediti na osnovu mesečne inflacije", naveo je guverner.Jelašić je na konferenciji za novinare najavio "sveobuhvatnu reorganizaciju NBS", koja,  prema njegovim rečima, podrazumeva i izdavanje u zakup ekspozitura NBS  komercijalnim bankama. "Više od 30 komercijalnih banaka izrazilo je spremnost da preuzme ekspoziture NBS i 1.231 zaposlenog radnika. Jednom delu zaposlenih ponudićemo prevremeno penzionisanje, isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz pristojne otpremnine, a druga alternativa je da se višak radnika NBS zaposli u bankama koje će zakupiti ekspoziture NBS", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: