Završena rasprava o budžetu

Skupština Srbije završila je objedinjenu načelnu raspravu o predlogu rebalansa budžeta i izmenama Zakona o budžetskom sistemu.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

08:12

Default images

U okviru dana posvećenom rebalansu, ministar finansija Mlađan Dinkić još jednom je najavio da će do kraja 2007. biti potpuno ukinute subvencije za državna preduzeća koja posluju s gubicima. Dinkić je rekao da je namera Vlade da u potpunosti ukine subvencije, jer se do tog roka ta preduzeća moraju privatizovati.

Profesor ekonomskog fakulteta Danica Popović, u izjavi za B92, kaže i da je to odgovoran potez jedne ozbiljne Vlade: "Nismo mi birali Vladu da nam se dopada, nisu to kafanske pevačice, kojima ćemo aplaudirati i smeškati se, nego ljudi koji su preuzeli odgovornost za sudbinu zemlje, kao što kad idete kod hiruga ne idete da čujete da ste lepi, nego šta treba da izlečite. Tako je i ovoga puta, konačno se dešava da se u Srbiji stvari pokreću makar i samo na rečima."

Danica Popović navodi i da su radnici, koji rade u nesolventnim firmama, odavno svesni da njihova preduzeća nemaju perspektivu: "Najveći deo tih radnika ne prima nikakvu platu u tim firmama i radi negde drugde. Dakle, ako se neko faktičko stanje, dakle neki rad koji je ranije bio na crno, sada obelodani i njima se kaže da ovako više ne može, zaista ne vidim u čemu je tu problem. Problem je da prestanemo da se lažemo."

Ministar Dinkić je najavio i da će već ovim rebalansom budžeta subvencije koje se daju neefikasnim preduzećima za pokrivanje gubitaka i isplatu zarada, biti smanjene sa 6,5 na pet milijardi dinara.

Nakon završene objedinjene rasprave o rebalansu budžeta, Skupština Srbije raspravljala je o kandidtima za nosioce pravosudnih funkcija, sudija i tužilaca, koje je predložio Visoki savet pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: