Holandija: Izložba o Srebrenici

Hag -- U parlamentu Holandije otvorena je izložba fotografija o Srebrenici.

Izvor: B92
Podeli

Reč je o prvoj u nizu manifestacija kojima će biti obeležena desetogodišnjica genocida u tom gradu. Prisustvujući otvaranju izložbe, Predsednik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić ponovio je da je predsednik Srbije Boris Tadić dobrodošao u Srebrenicu.

Izložba fotografija o Srebrenici, bosanskog autora Tarika Samaraha, podseća poslanike i posetioce Parlamenta na događaje iz jula 1995, kada je u Srebrenici ubijeno gotovo 8.000 muškaraca. Govoreći na otvaranju, Maklić je rekao da je Srebrenica simbol otpora. "To je simbol otpora agresiji, simbol progona, stradanja, genocida, izdaje domaće i međunarodne zajednice, ali to mora biti i simbol sećanja i pamćenja", rekao je on.

Malkić je ponovio da su u Srebrenicu i Potočare dobrodošli svi koji saosećaju s porodicama žrtava i svi koji žele da odaju počast nevino stradalima i ubijenima na najmonstruozniji način. "Razumem rezerve porodica, odnosno članova porodica, rezerve naspram onih na čijim prostorima se uglavnom nalaze optuženi za ratne zločine i koji su svesno ili nesvesno štitili i zločine i zločince. Dolazak Tadića je svakako dobrodošao u Srebrenicu", kaže Malkić i dodaje da će organizacioni odbor učiniti sve da se on tamo tako i oseća.

Izložba je postavljena u jednom od holova Parlamenta, u zgradi gde je od 1995. vođeno više rasprava o odgovornosti holandskog bataljona Ujedinjenih nacija za ubistvo Bošnjaka u zoni koju su imali zadatak da štite. Farah Karimi, poslanica u Parlamentu i jedan od organizatora izložbe, kaže da je u Holandiji bilo mnogo razgovora o Srebrenici na političkom nivou, ali da je izostao, neizbežno emotivan, direktan susret s ljudima.

"Svesni smo da kao deo međunarodne zajednice nismo uspeli da zaštitimo ljude kojima je zaštita bila potrebna i koju im je međunarodna zajednica obećala. Mi smo toga svesni ali moramo da više razgovaramo upravo s ljudima. Nije dovoljno reći 'u redu, znamo da ono što smo uradili nije bilo dovoljno'. Važno je zapitati se šta možemo još da uradimo, za izbeglice, za pomoć procesu identifikacije tela. To je sada važno pitanje za Srebrenicu i mislim da tu možemo više da uradimo", kaže ona. U svom govoru na otvaranju izložbe Karimi je pozvala vlasti u Srbiji i Crnoj Gori ali i narod da se suoče i prihvate ono što se dogodilo u Srebrenici.

Iako je u parlamentu, vojsci i javnosti Holandije zaključeno da Holanđani nisu mogli da učine nešto više za Srebreniccane, ovih dana u Hagu se, pred Okružnim sudom, vodi rasprava po tužbi članova porodica ubijenih koji tuže Holandiju zbog propusta njenih vojnika u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.