POSLE OSUDJENIKA, U STRAJKU ZATVORSKI STRAZARI

Izvor: B92

Subota, 11.11.2000.

22:28

Default images
Protesti radnika u Nisu, Pozarevcu i Sremskoj Mitrovici se smiruju, ali su poceli strajkovi osoblja sa "prave strane zakona". Kako javlja Radio B92, cuvari zatvora traze poboljsanje materijalnog polozaja.

Prva strazarska smena niskog KPZ u subotu ujutro stupila je u strajk. Strazari odbijaju da udju u zatvoreni deo u kom se nalaze zatvorenici u pobuni do ispunjenja njihovih zahteva. Oni zahtevaju povecanje i redovnu isplatu zarada, koje su se do sada kretale izmedju 70 i 100 DM, kao i smenu kompletnog rukovodstva zatvora u Nisu, uz izuzetak nacelnika sluzbe obezbedjenja. Niski strazari traze i da se ispitaju tvrdnje osudjenika izrecene poslednjih dana da je u zatvoru bilo korupcije i podmicivanja. Pojedini strazari u strajku tvrde da medju zatvorenicima postoje pistolji. Oni naglasavaju da je jedan od razloga stupanja u strajk solidarnost sa kolegama sirom Srbije. Inace, u zatvorenom delu, koji je i dalje pod kontrolom vise stotina zatvorenika, situacija je nepromenjena. Osudjenici su poceli da uzimaju hranu i rasciscavaju rusevine.

Osudjenici Kazneno-popravnog zavoda u Nisu saopstili su u subotu uvece da im je zatvorsko obezbedjenje, po prvi put od izbijanja pobune omogucilo, kako kazu, normalan kontakt, najavljujuci da ce ubuduce biti jos bolje. U izjavi Radiju B92, jedan od osudjenika je rekao da to znaci da ce rodbina i prijatelji moci da im donose pakete i druge posiljke i da ce im biti urucivane licno. "O novim odnosima sa obezbedjenjem svedoci i to sto su otisli da nam kupe cigarete, rekli su osudjenici u izjavi radiju. Imamo obecanja da ce svi nasi razumni zahtevi biti ispunjeni", zakljucili su osudjenici Kazneno-popravnog zavoda u Nisu.

Strazari KP doma Zabela odbijaju da izvrse zahtev osudjenika na osnovu kojeg se dozvoljava ulaz u krug zatvora samo odredjenim strazarima, a ne svima. Oni smatraju da osudjenici na to nemaju pravo i da time krse Zakon o izvrsenju krivicnih sankcija. Takodje, strazari KPD Zabela traze od odgovornih da podnesu racune zbog cega je doslo do protesta i ugrozavanja zivota strazara. Oni smatraju da ostavke treba da podnesu zamenik ministra pravde Zoran Stevanovic, nekoliko ljudi iz Ministarstva pravde, upravnik KP Doma Zabela Stipe Marusic i nekoliko nacelnika sluzbi. Traze i da se rese i njihova egzistencijalna pitanja, da se isplate sva licna primanja koja su u zakasnjenju nekoliko meseci. Strazari su najavili da ce vrsiti iskljucivo duznost obezbedjenja spoljnog dela KPD Zabela, dok ce u unutrasnji deo uci tek kada se njihovi zahtevi ispune. Zatvorenici su u subotu prekinuli visednevne proteste i predali hladno naoruzanje. U dva kolica je iz kruga zatvora izvezena gomila metalnih sipki, vise desetina sekirica, nozeva i jedan veliki malj. Osudjenici su rekli da sada ocekuju da koministri pravde, koji su obecali da ce u roku od 24 sata izraditi nacrt Zakona o amnestiji, to i ucine, kao i da ce svi problemi koji su nastali tokom visednevnih prostesta biti reseni.

Uprkos cinjenici da je situacija u Sremskoj Mitrovici mirna, jos uvek se nisu stekli uslovi da za povratak cuvara i vaspitaca u krug zatvora. Pobuna osujenika jos uvek traje, a od petka su u protestu i zaposleni u KPZ. O stanju u krugu zatvora gde se nalaze pobunjeni zatvorenici ne postoje nikakve informacije. Iako je protest radnika u toku, oni i dalje vrse svoje svakodnevne aktivnosti, ali odbijaju da udju u krug zatvora dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: