U Rumuniji izjednačeno

Nastase i Basesku su izjednačeni, pokazuju prvi nezvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora u Rumuniji.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 12.12.2004.

11:46

Default images

Sondaže birača po izlasku sa biračkih mesta, obavljene do 19 sati, pokazuju da su obojica kandidata - premijer Adrijan Nastase i gradonačelnik Bukurešta Trajan Basesku - osvojili po oko 50 odsto glasova. Odziv birača do 20 sati bio je od 53,3 odsto, od oko 18 miliona Rumuna sa pravom glasa.

U prvom krugu predsedničkih izbora, Nastase je osvojio 40,94 odsto, a Trajan Basesku 33,92 odsto glasova.

Inače, nakon prvog kruga predsedničkih i parlamentarnih izbora, koji su odžani 28. novembra, izbio je skandal oko rezultata izbora. Opozicija je tražila poništavanje izbora, tvrdeći da je bilo krađe glasova, zbog čega su vlasti, pred drugi krug predsedničkih izbora, preduzele mere kako bi se sprečilo da se takve sumnje ponove. Te mere se, između ostalog, tiču posebnih spiskova građana koji glasaju van mesta stalnog boravka, a koji su, prema navodima opozicije i posmatrača, omogućavale da iste osobe glasaju više puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: