CIK: Janukovič vodi

CIK Ukrajine je saopštava da proruski kandidat, Viktor Janukovič vodi sa 49,42 odsto dobijenih glasova.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.11.2004.

09:52

Default images

Na osnovu 99,38 odsto obrađenih glasova, prema saopštenju Centralne izborne komisije, lider opozicije Viktor Juščenko osvojio je 46,70 odsto. Kako je preneo portparol predsednika Rusije Aleksej Gromov, Vladimir Putin već je čestitao ukrajinskom premijeru Viktoru Janukoviču pobedu na predsedničkim izborima.

Zapadni posmatrači ocenili su danas da ni drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini, nije bio u skladu sa evropskim demokratskim standardima. "Dužan sam da ponovim da ti izbori ne odgovaraju značajnom broju međunarodnih normi", izjavio je u Kijevu predstavnik OEBS, specijalni koordinator Međunarodne grupe posmatrača Brus Džordž.

Za B92, lokalni posmatrači kažu da je u pitanju situacija kada može doći najverovatnije do beogradsko-gruzijskog scenarija predsedničkih izbora, prenosi specijalni izveštač Miloš Krivokapić. Opoziciona koalicija i organizacija slična Otporu u ovom trenutku razmatraju načine na koji će odgovoriti na zvanične rezultate izborne komisije. Od ranog jutra, na glavnom Trgu nezavisnosti okupilo se na poziv opozicije oko 10.000 ljudi. Viktor Juščenko pozvao je građane da ostanu na ulici do priznanja pobede. Opozicija i nevladine organizacije pokušaće da u Kijevu okupe kritičnu masu demonstranata i tako pokušaju da nateraju vlast da prizna pobedu opozicionog kandidata. Situacija je napeta, a Janukovič je izjavio da neće podleći pritisku ulice. Sa druge strane, reagovale su i ukrajinske snage bezbednosti upozorivši da će brzo i bez oklevanja stati na put svakom kršenju zakona, kako bi se očuvao ustavni poredak. Državni tužilac i ministar unutrašnjih poslova i bezbednosti pozvali su organizatore eventulanih masovnih protesta  da preuzmu odgovornost za moguće konsekvence.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: