Petak, 19.11.2004.

16:50

Akcije "Knjaza" idu "Danonu" i Divcu

Državni paket akcija “Knjaza Miloša” biće deponovan firmi “Apruna”, zajedničkog preduzeća “Danona“ i Vlade Divca.

Izvor: B92

Default images

Ovo je odluka Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, iako nije ponuđena tražena cena od 20.000 dinara po akciji. Tako je nastavljen niz, u najmanju ruku, nejsnoća, vezanih za prodaju aranđelovačke fabrike mineralne vode.

Potpredsednik vlade Miroljub Labus zadovoljan je postignutom cenom. Na pitanje koliko je država izgubila u ovoj priči, odgovara: “Krenuli smo od 3.000, podigli smo na 17.500, hoće li neko da dobije pohvalu za to. To je pravo pitanje”.

Na konstataciju da je 17.500 manje od 23.000 Labus kaže: “Manje je od 100.000. Pitanje je tržišta, mi želimo da dobijemo što višu cenu, tržište kaže kolika je cena, da nismo hteli što veću cenu ostali bi na 3.000. Mislim da se stvar dobro završava. Svako će odlučiti kome će da proda i tu će se u konkurenciji dobiti novi vlasnik”.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko mali akcionari sada svoje akcije razdruže i prodaju nekom od ostalih ponuđača, Labus odgovara: “Dobro, prodaće onome kome prodaju. Posle toga siguran sam da će država naći svog kupca i siguran sam da će to biti preko 17.500 dinara”.

Odluka da akcije budu prodate po najnižoj ceni i deponovane na račun zajedničkog preduzeća "Danona" i Vlade Divca ipak je, po svemu sudeći, zatekla ministra finansija Mlađana Dinkića, koji kaže da će od ministra privrede Predraga Bubala tražiti objašnjenje: “Svakako mislim da ću ja to pitanje postaviti na sednici Vlade i mislim da javnost ima pravo da detaljnije zna zašto je Agencija za privatizaciju donela takvu odluku”.

U međuvremenu Dinkić je dobio odgovor od Bubala koji glasi: društveno je najopravdanije da se državni deo kapitala "Knjaza Miloša" deponuje kod "Danona": “Na taj način je faktički sudbina stavljena u ruke malih akcionara, pre svega zaposlenih iz “Knjaza Miloša”. Sva dalja priča bi bila možda navijanje za jednu stranu. Država se odlučila, imajući pre svega računicu i opštedruštveni interes, koji je ovde dosta jasan, jer je u pitanju izuzetno visoka svota svežeg kapitala”.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da odluka Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda nije u skladu sa njihovim zadatkom: “U zakonu piše da se oni moraju potruditi da postignu što veću cijenu i da time povećaju prihode budžeta. Očito ovo što je urađeno rezultiraće tako da će dobiti manje novca, nego što bi mogli dobiti. Mislim da bi  mnogo razumnije bilo da su napravili neki aranžman sa većom cijenom”.

Komentarišući deponovanje akcija državnog paketa na zajednički račun "Danona" i Divca, Milan Kovačević naglašava da je u čitavom postupku oko kupoprodaje akcija "Knjaza Miloša" bilo puno toga što ubuduće ne bi trebalo da se dešava: “Bilo je puno drugih, boljih i čistijih metoda. Morali bi da izgradimo transparentnije držište, gđe se u većoj mjeri sustiže tražnja i ponuda, kako bi što manje bilo prostora za transakcije koje nisu zasnovane na tržišnim principima”.

Prema Kovačevićevim rečima ne stoji ni obrazloženje direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića da se pri odlučivanju o najprihvatljivijoj ponudi vodilo računa da su "Danon" i Divac prihvatili ponudu da u prvoj godini investiraju u "Knjaz" 20 miliona evra jer, prema njegovim rečima, "FPP Balkan Limitid" nudi 25 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: