Rebalans (ne) ugrožava penzije

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2004.

09:31

Default images

Skupština Srbije sutra raspravlja o rebalansu budžeta, odnosno o njegovom smanjenju za 12 i po milijardi dinara.

Srbija će drastično smanjiti isplate prema državnoj zajednici, tačnije, prema vojsci, diplomatiji i administraciji. Potpredsednik vlade Miroljub Labus tvrdi da samo socijalne kategorije neće osetiti smanjenje budžeta. "Svi ostali će jednako osetiti manjak para", kaže Labus.

"U svakom slučaju, socijalna davanja, penzije neće uopšte da se promene. Naprotiv, povećali smo izdavanja i za zemljoradničke penzije i dobili smo dodatna sredstva za penzije. Svi će ostali će jednako da osete", rekao je Labus.

Za Miroslava Prokopijevića iz Centra za slobodna tržišta, Labusovo objašnjenje zvuči logično "zato što je manje bolno ako nekakvo smanjivanje rasporedite na sve moguće korisnike." Ipak, on nije siguran da će penzije biti izuzete iz opšteg smanjenja troškova: "Kad pogledate, od januara do septembra, penzije su pale za nekih 12-13 procentnih poena u odnosu na prosečna primanja i verujem da će se taj pad nastaviti. Posledice smanjenja budžeta osetiće svi, a posebno njegovi direktni korisnici. S jedne strane, ide povećanje poreza koje vrlo direktno pogađa potrođače, a sa druge strane, država svoje korisnike 'daruje' tanjim kovertama."

I ako smanjenje troškova bude ravnomerno podeljeno na sve korisnike budžeta, neki od njih će biti jače pogođeni, tvrdi Prokopijević i kao primer navodi putare, vodoprivredu i industriju koja dobija subvencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: