Postignut dogovor DS i DSS

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2004.

09:50

Default images

DS i DSS su postigli dogovor o principima za formiranje većine u opštinskim i gradskim skupštinama.

U istovetnim saopštenjima Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije kaže se da će te dve stranke u drugom krugu izbora za gradonačelnike i predsednike opština podržati isključivo demokratske kandidate, a da će funkcije u lokalnoj samoupravi biti raspoređene srazmerno snazi odborničkih grupa.

Višednevni pregovori između DS i DSS pokrenuli su pitanje da li su lideri tih stranaka razgovarali i o koaliciji na republičkom nivou. Dušan Petrović iz DS-a kaže da ta stranka neće ulaziti u Vladu, a o podršci kabinetu Vojislava Koštunice, u slučaju eventualnog pokretanja pitanja poverenja Vladi, nije želeo da se izjašnjavaju: "Vlada ima podršku onakvu kakva ona jeste, od stranaka koje imaju ministre u vladi, od SPS, koja podržava vladu. Videćemo na konkretnim pitanjima kako će se dalje stvari razvijati. Ponovo kažem da je DS opozicija i u narednom periodu neće biti promene u takvoj poziciji DS".

Dogovor o koaliciji na lokalnom nivou između DS i DSS nije naišla na odobravanje u SPS-u od čije je podrške zavisio izbor sadašnje vlade. Kako kaže funkcioner socijalista Žarko Obradović, njegova stranka će odluku o eventualnom uskraćivanju podrške vladi doneti u zavisnosti od detalja sporazuma i odnosa prema kandidatima te stranke za predsednike opština u drugom izbornom krugu: "Ukoliko to udruživanje bude imalo za cilj da spreči pobedu našeg kandidata, a dobre izglede na uspeh ima veliki broj tih kandidata, naravno da će to biti znak da je došlo do nove političke mape u Srbiji i da su DS i DSS postigli dogovo koji podrazumeva i globalni i lokalni nivo i mi ćemo onda u skladu sa našim stavom o tom pitanju, na pratijskim organima doneti odluku da ne podržimo ovu vladu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: