Zid suprotan međunarodnim zakonima

Izvor: B92

Petak, 09.07.2004.

16:37

Default images

Međunarodni sud pravde u Hagu odlučio je da je zaštitna ograda koju Izrael gradi u suprotnosti sa međunarodnim zakonima.

Sud je doneo odluku da ograda mora biti srušena i da Palestincima mora biti isplaćena odšteta za konfiskovanu zemlju.

U odluci, koja nije obavezujuća, a koja je doneta uz protivljenje samo jednog sudije, Tomasa Burgentala iz Sjedinjenih država, prema prvim izveštajima stoji: "Izgradnja zida od strane Izraela koji je okupaciona sila na okupiranim palestinskim teritorijama, koji (zid) uključuje Istočni Jerusalim i okolinu je u suprotnosti sa međunarodnim zakonom."

U odluci suda takođe će biti objavljeno da Izrael mora da obustavi dalju izgradnju zida, kao i da poruši delove koji se nalaze unutar teritorije Zapadne obale. U vezi sa pitanjem kompenzacije Palestinaca kojima je zid naneo štetu kaže se da je Izrael obavezan da plati odštetu za svu štetu koja je prouzrokovana izgradnjom zida na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući i oblast Istočnog Jerusalima. Odluke suda se ne odnose na delove ograde koji se nalaze na teritoriji Izraela prema granicama pre 1967.

U obrazloženju odluke kaže se da većina sudija veruje da izgradnjom ograde Izrael narušava osnovna ljudska prava, utičući na palestinsku slobodu kretanja, traženje posla, obrazovanje i zaštitu zdravlja, te da je Izrael prekršio međunarodne sporazume koje je potpisao, prenosi dopisnik B92 Saša Živković.

Pritisnuto odlukama sopstvenog Vrhovnog suda, Izraelsko ministarstvo odbrane već je prilično izmenilo prvobitnu putanju ograde, tako da sadašnja ruta nanosi manje štete Palestincima. Međutim, ograda i dalje treba da obuhvati najveća jevrejska naselja na Zapadnoj obali, Arijel, Imanuel i Karnej Šormon, koja se nalaze duboko unutar teritorije Zapadne obale.

Izrael je još ranije najavio da neće priznati odluku Međunarodnog suda pravde, kao i da će zamoliti Sjedinjene države da blokiraju sličnu odluku od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tomi Lapid, izraelski ministar pravde, izjavio je: "Izrael neće poštovati odluku međunarodnog suda o zaštitnoj ogradi. Umesto toga Izrael će poštovati svaku odluku sopstvenog Vrhovnog suda o tom problemu. Međunarodni sud pravde je ionako samo panel zemalja Evropske unije koje nisu nimalo naklonjene Izraelu, baš naprotiv."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: