BEZ DOGOVORA O VLADI, IZBORI 24. DECEMBRA

Izvor: B92

Nedelja, 15.10.2000.

17:10

Default images
Predstavnici DOS i SPS u subotu uvece nisu postigli konacan dogovor o nacinu funkcionisanja republickih organa vlasti do izbora. Prema recima jednog od celnika DOS Zorana Djindjica, na sastanku je postignut nacelan dogovor, ali je predstavnicima SPS ostavljen rok do ponedeljka da se konsultuju sa svojom partijom. Kako prenosi Beta, Djindjic je nakon sastanka izjavio da ce prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji biti odrzani 24. decembra bez obzira da li ce biti prelazne tehnicke vlade. "Skupstina Srbije bice raspustena do 24. oktobra, a do tada treba da se usvoje zakoni o izborima. Nas princip je uzmi ili ostavi, nema vise pregovora. Ili ce biti prihvaceno u ponedeljak ili nema dogovora", rekao je Djindjic precizirajuci da predstavnici SPS imaju rok do ponedeljka u 10 h da se usaglase. Djindjic je dodao da je DOS u principu zadovoljan.

Jedan od predstavnika DOS Nebojsa Covic zapretio je nakon sastanka da ce DOS, ako socijalisti odbiju dogovor, pozvati narod na ulicu. Covic je izjavio da se Vlada fakticki raspusta i da se formira nova do konstituisanja Skupstine i izbora nove vlade. Covic je izrazio ocekivanje da ce SPS prihvatiti predlog DOS uz kljucne stvari vezane za ministarstva s najvisim stepenom osetljivosti - ministarstva unutrasnjih poslova, finansija, pravosudja i informisanja - u kojima ce se odlucivati konsenzusom. To vazi i za rad predsednika Vlade sa potpredsednicima.

Generalni sekretar SPS Zoran Andjelkovic potvrdio je nakon sastanka da ce izbori biti raspisani 24. oktobra i da je poslednji dogovor da sve parlamentarne strane i DOS treba da ucestvuju u prelaznoj vladi. SPS je, prema njegovim recima, ponudio svoj papir na razmatranje: "Mi smo dobrim delom papir usaglasili, sad je potrebno da to prodje jednu proceduru u svim parlamentarnim strankama i u DOS", rekao je Andjelkovic i izrazio uverenje da ce do ponedeljka doci do konacnog dogovora.

.Posle lidera DOS zgradu Predsednistva Srbije, gde su razgovori odrzani, napustio je i predsednik Srbije Milan Milutinovic koji je potvrdio da ce izbori biti odrzani 24. decembra. Prema njegovim recima, razgovori teku dobro i bice nastavljeni. Na pitanje da li je ponedeljak krajnji rok za postizanje dogovora, Milutinovic, je rekao:"Ne, videcemo, razgovoramo o svemu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: