SPS: MILOSEVIC 45 ODSTO, KOSTUNICA 40 ODSTO

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2000.

17:03

Default images
Na zajednickoj konferenciji za novinare Socijalisticke partije Srbije, Jugolsovenske levice i Socijalisticke narodne partije, generalni sekretar socijalista Gorica Gajevic saopstila je da, na osnovu 37% obradjenog birackog materijala, predsednicki kandidat levice Slobodan Milosevic ima 45 % glasova, a predsednicki kandidat Demokratske opozicije Srbije, Vojislav Kostunica 40%. Gajevic je dodala kako tendencije pokazuju da se socijalisti mogu nadati Milosevicevoj pobedi vec u prvom krugu. Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima izbora za Savezni parlament, gde levica zajedno sa Socijalistickom narodnom partijom ima apsolutnu vecinu. Govoreci o rezultatima na lokalnom nivou Gajevic je istakla:

"Moram izraziti nezadovoljstvo u ime stranke rezultatima lokalnih izbora, jer je ocigledno da smo izgubili lokalnu vlast u pojedinim opstinama, sto jasno pokazuje da se tu radilo o odnosu prema ljudima koji su bili kandidati a na parlamentarnim i predsednickim izborima jasno je pokazano da su gradjani potvrdili odbranu nacionalnih i drzavnih interesa".

Predsednik Jugoslovenske levice Ljubisa Ristic je ocenio da su protekli izbori bili, kako je rekao, velicanstveni kao i da su pokazali da su svi katastroficni scenariji o izborima, nasilja, kradja, borbe na ulicama…bili neosnovani. “U ovoj velikoj zemlji sa ovim velikim narodom mi smo imali velicanstvene izbore”- rekao je Ristic i nastavio:

"Ulazimo u period zrele demokratije - u kojoj ce ce bezuslovno biti postovana volja naroda - na svakoj tacki na svakom mestu gde je ona izrazena. To je pobeda Jugoslavije i pobeda nase zemlje, koju svi zajedno za koga god da glasamo, moramo ocuvati kao nezavisnu kao samostalnu, kao slobodnu".

Upitan kako komentarise cinjenicu da se izborni rezultati DOSa i radikala, koji govore o Kostunicinoj pobedi u prvom krugu, skoro poklapaju, i bitno razlikuju od rezultata izbornog staba levice, Ristic je odgovorio:

"To saopstenje radikalne stranke samo pokazuje ono sto citava zemlja zna - da su zapravo radikali izdali svoju sopstvenu stranku - ukinuli je i poklonili svoje glasove kandidatu, kako oni kazu, i kako vecina ljudi u nasoj zemlji misli NATO strankama . Oni su izgleda dobili teskom mukom u saveznoj skupstini tri mesta , ako im ostanu kad stigne sav materijal. Ta stranka je zbrisala samu sebe sa politicke stranke".

Gajeviceva i Ristic nisu imali podatke za lokalne izbore, ali je Ristic naglasio da ce levica imati vlast u 50% opstina u Srbiji. Konferenciji za novinare prisustvovao je i savezni premijer Momir Bulatovic. On je naglasio da je 93% gradjana koji su izasli na izbore u Crnoj Gori glasalo za Slobodana Milosevica. Bulatovic je zakljucio da je u toj republici Jugoslavija opet pobedila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: