Odložen izbor sudija Suda SCG

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.10.2003.

08:58

Default images

Skupština Srbije i Crne Gore ni u sredu neće birati sudije Suda državne zajednice jer je ministar Rasim Ljajić u ime predlagača, Saveta ministara, povukao predlog liste kandidata. Izbor sudija odlagan je već nekoliko puta, iako je taj posao po Ustavnoj povelji trebalo da bude završen u aprilu. Zakon o Sudu državne zajednice usvojen je 18. juna. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić zatražio je povlačenje predloga izbora sudija sa dnevnog reda zbog “daljih konsultacija i provera nekih podataka”.  “Bilo je primedbi određenih poslaničkih grupa da neki kandidati imaju sumnjive biografije – da su neki bili i članovi JUL-a, da se protiv nekih vodi krivični postupak… Mi smo to uvažili i zato ćemo verovatno ponoviti proceduru sudija Suda državne zajednice”, izjavio je Ljajić za B92. Ljajić nije želeo da saopšti imena kandidata na koje se navedene primedbe odnose.

Ministar pravde u Vladi Srbije i poslanik u Skupstini SCG Vladan Batić ocenio je da to što još nije konstituisan sud SCG pokazuje "sav besmisao" države Srbije i Crne Gore. Batić je rekao da ne postoji nijedna država u svetu koja 10 meseci od svog formiranja nema konstituisan jedan od glavnih stubova vlasti.

Skupština SCG ratifikovala je nekoliko sporazuma i ugovora državne zajednice s drugim državama, među kojima je i sporazum s Bosnom i Hercegovinom o socijalnom osiguranju. Potvrđeni su i sporazumi sa Slovenijom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu i o razvojnoj saradnji.

Na dnevnom redu zasedanja je i Predlog poslovnika Skupštine SCG na koji je podnet veći broj amandmana. Poslanici Demokratske stranke Srbije predložili su ratifikaciju evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ali su predstavnici vladajuće koalicije ocenili da to treba odložiti do postizanja dogovora sa Savetom Evrope o regulisanju tog problema na prostoru Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: