Priština i dalje bez jasnog stava o dijalogu sa Beogradom

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2003.

19:43

Default images

Albanski politički lideri sa Kosova i dalje su rezervisani prema planu šefa UNMIK-a Harija Holkerija i odluke Kontakt grupe da dijalog Prištine i Beograda počne sredinom oktobra u Beču. Holkeri je razgovarao u četvrtak iza zatvorenih vrata u Prištini, sa najvišim zvaničnicima kosovskih institutucija i vodećih stranaka o najavljenom dijalogu Beograda i Prištine. Sastanak je održan u sedištu UNMIK-a odmah po povratku Holkerija iz Njujorka, gde je učestvovao na sednici Kontakt grupe, na kojoj je odlučeno da se prvi razgovori Beograda i Prištine održe sredinom oktobra u Beču. Holkeri nije dao nikakvu izjavu posle ovog susreta, dok su kosovski lideri još jednom izrazili kolebanje u vezi sa praktičnim pitanjima, koja bi bila teme predstojećih razgovora Beograda i Prištine. Predsednik Kosova Ibrahim Rugova rekao je da susret sa Holkerijem nije doneo konkretne rezultate, ali da će se konsultacije sa njim nastaviti. Premijer kosovske vlade Bajram Redžepi pre početka dijaloga zahteva uspostavljanje međuinstitucionalnog konsenzusa i odgovor kakav je interes Kosova u razgovorima sa Beogradom. On je ponovio zahtev da parlament Kosova izadje sa političkom odlukom o dijalogu Priština-Beograd i izrazio skeptičnost u vezi sa datumom početka dijaloga. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nazvao je improvizacijama napore međunarodne zajednice za početak dijaloga Prištine i Beograda. Prema njegovim rečima, da bi razgovori sa Beogradom imali smisla, potrebno je da međunarodne institucije pomognu Vladi Kosova u njenom kompletiranju i da joj prenesu UNMIK-ove nadležnosti. Sastanku sa Holkerijem nisu prisustvovali predstavnici Srba na Kosovu, kao ni predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, koji se nalazi u poseti Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: