Utorak, 25.08.2020.

16:46

Niz napada u Avganistanu, ubijeno 17 osoba

Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina njih je ranjeno u današnjem nizu napada u Avganistanu.

Izvor: Tanjug

Niz napada u Avganistanu, ubijeno 17 osoba
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Među njima je i samoubilački bombaški napad kamionom na bazu avganistanskih snaga na severu zemlje, koji su izvršili talibani, saopštili su zvaničnici.

Do nasilja je došlo u vreme kada su porasla očekivanja da bi uskoro mogli da otpočnu pregovori između avganistanske vlade i pobunjenika, u okviru sporazuma koji je u februaru postignut između SAD i talibana, prenosi AP.

Portparol guvernera provincije Balh Munir Ahmad Farhad rekao je da su tri osobe ubijene u samoubilačkom bombaškom napadu kamionom u ovoj provinciji - dva avganistanska vojnika i jedan civil.

Prema prvobitnim izveštajima portparola vojnih snaga na severu Avganistana, najmanje šest pripadnika vojske i oko 35 civila ranjeno je u eksploziji kamiona, u kojoj je uništeno ili oštećeno na desetine okolnih kuća.

On je izjavio da među povređenim civilima najviše ima žena i dece.

Portparol talibana preuzeo je odgovornost za napad u Balhu.

On je na Tviteru saopštio da je u ovom napadu ubijeno na desetine pripadnika vojske, mada talibani često umeju da preuveličavaju broj žrtava u svojim napadima.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani osudio je napad u Balhu i naglasio da je povećan broj napada talibana na velike avganistanske gradove, uprkos sporazumu iz februara.

On je dodao da talibani moraju da prekinu sukobe i ubistva Avganistanaca, prihvate prekid vatre i započnu direktne pregovore sa vladom Avganistanaca.

U odvojenom napadu u Balhu, naoružani napadači ubili su pet osoba, uključujući bivšeg vojnog zapovednika Abdula Raufa, dvojicu njegovih sinova starosti od 10 i 11 godina i još dvojicu muškaraca, rekao je portparol pokrajinske policije.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za taj napad, a portparol pokrajinske policije tvrdi da je meta bio upravo Rauf i poručuje da je u toku istraga.

U utorak je izvršen i napad na kontrolni punkt provladinih snaga u provinciji Gor, u kojem je ubijeno osam, a ranjeno pet vojnika, rekao je portparol guvernera te provincije.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad u Goru, ali vlasti smatraju da iza njega stoje talibani.

Takođe, zbog bombe bačene pored puta, u Kabulu je stradao jedan policajac, dok su jedna policajka i njen vozač ranjeni kada su nepoznati napadači otvorili vatru na njih, rekao je portparol šefa policije u Kabulu.

Ni za ove napade niko nije preuzeo odgovornost, a sumnja se da bi iza njih mogli da stoje talibani ili Islamska država.

Civili u Avganistanu i dalje snose teret rata u ovoj zemlji, uprkos pokušajima da se pokrenu pregovori između vlade u Kabulu i talibana.

Pregovori su predviđeni mirovnim sporazumom potpisanim u februaru između Sjedinjenih Država i talibana, ali je njihovo otpočinjanje konstantno odlagano, što je izazvalo nezadovoljstvo Vašingtona. Postojala su očekivanja da će pregovori početi ranije tokom ovog meseca.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen u julu, u prvoj polovini 2020. godine u sukobima u Avganistanu poginula su 1.282 civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: