Akcije pomoći ugroženima

Mnogobrojni građani, kompanije, organizacije, uključili se akciju prikupljanja pomoći.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.05.2014.

15:18

Default images

Pomoć gradu Beogradu poslali su Privredna komora Beograda (milion dinara), "Idea" (četiri šlepera vode), "Bambi" (kamion plazma keksa), "Aroma" (pelene i kaša za bebe). U akciji učestvuju priključili "Knjaz Miloš", DIS, "Farma nova", Unija pekara Srbije, "Milšped" i Pošta Srbije stavljanjem automobila na raspolaganje. Opširnije na posebnoj strani.

Pomoć prikupljaju i sportski klubovi, između ostalih Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina.

Opština Novi Pazar sa po 200.000 dinara pomaže tri opštine Kolubarskog okruga koje su pretrpele najveću štetu u katastrofalnim poplavama - Koceljevu, Ub i Osečinu.

Rudarsko-topioničarski basen Bor obezbedio je pomoć ukupne vrednosti šest miliona dinara u ćebadima, lanč paketima, vodi i čamcima za stanovništvo ugroženo poplavama.

METRO Cash & Carry je uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova uputio dva kamiona sa 10.000 boca flaširane vode i oko 7.000 konzervi hrane kao pomoć nastradalima od poplava u Srbiji. Pomoć će biti distribuirana svim ugroženim područjima. METRO će nastaviti da pruža svu moguću podršku nastradalima od katastrofalnih poplava.

Kompanija VIP je ustupila šest satelitskih telefona Sektoru za vanredne situacije.

Kompanija "Telekom Srbija"uplatila je pet miliona dinara na namenski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženom stanovništvu, rečeno je Tanjugu u ovoj kompaniji. Ekipe "Telekoma Srbija" su bez prekida na terenu i čine sve da se uspostavi telefonski saobraćaj u ugroženim područjima, u saradnji sa kriznim štabovima u celoj Srbiji.

Agregati se nose na lokacije baznih stanica mobilne telefonije i linkovskih čvorišta koji su ostali bez struje, tako da je mobilni saobraćaj ponovo uspostavljen u većim delovima Lazarevca, Paraćina, Lajkovca, Ljiga, Jagodine, Koceljeve i na još nekim lokacijama. Gde je moguće, na agregate se povezuju i bazne stanice druga dva mobilna operatora, kako bi sve tri mreže što bolje funkcionisale.

Kompanija "Telekom Srbija" je obezbedila određenu količinu goriva za Centar za dijalizu u Lazarevcu. U saradnji sa nadležnim službama "Telekom Srbija" čini sve na uspostavljanju rada mobilne telefonije u Obrenovcu, gde trenutno radi samo jedna bazna stanica. Kasno sinoć preusmereni su i pozivi iz sve tri mreže ka broju 112 na brojeve Kriznog štaba.

"Telekom Srbija" ustupiće na korišćenje pet satelitskih telefona Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, kako bi se olakšala komunikaciju sa spasilačkim timovima u oblastima gde druge veze ne funkcionišu. Kompanija će i dalje nastaviti da prati situaciju na terenu i adekvatno pomaže ugroženima, kažu u Telekomu.

Don Don i Unija pekara obezbedili hleb za ugrožena područja dok traje vanredno stanje i organizovaće već danas dostavu hleba ugroženim područjima, koja će biti svakodnevna i trajaće sve dok traje vanredno stanje u zemlji.

Grad Zrenjanin i četiri opštine Srednjobanatskog upravnog okruga izdvojiće milion dinara iz svog budžeta za pomoć ugroženima u poplavama. Kako se navodi u saopštenju opštine Zrenjanin, novac će biti izdvojen na predlog gradonačelnika tog grada Ivana Bošnjaka. "Grad Zrenjanin i četiri opštine Srednjobanatskog upravnog okruga izdvojiće iz budžeta milion dinara i uputiti Vladi Srbije za pomoć opštinama ugroženim poplavom. Grad Zrenjanin je izdvojio 600.000 dinara, a opštine Žitište, Sečanj, Nova Crnja i Novi Bečej po 100.000 dinara", navodi se u saopštenju.

Država Izrael danas je počela sa isporukom pomoći Srbiji nakon nezapamćenih vremenskih nepogoda koje su pogodile zemlju. Stanovništvu ugroženom poplavama, posredstvom ambasade Izraela u Beogradu, biće určena hitna pomoć u vidu lekova, ćebadi, kabanica, gumenih čamaca, hrane...

Država Izrael izražava punu solidarnost i saosećanje sa stanovništvom i želi uspeh lokalnim samoupravama, spasilačkim timovima i predstavnicima Vlade da se što pre izbore sa ovom prirodnom katastrofom.

Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro račun za novac namenjen najugroženjjim u poplavama koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu (BiH), saopšteno je iz te organizacije.

Crveni krst Crne Gore će kolegama u BiH pomoći sa kanisterima za vodu, čizmama i konzerviranom hranom, kako je dogovoreno u direktnoj komunikaciji dve organizacije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su od Crvenog krsta Srbije infomisani da ta organizacija "trenutno raspolaže resursima za interventno delovanje".

Crnogorski Telekom, m:tel i Telenor fondacija otvorili su SMS donatorsku liniju za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Donatorska linija 14543 je otvorena za korisnike mobilne telefonije, a cena SMS-a na tom broju iznosi jedan evro, sa uključenim PDV-om. Kompanija se odriče svojih prihoda, saopšteno je iz Telekoma.

Takođe, svi korisnici Telenor mreže mogu dati svoj doprinos slanjem SMS-a donirajući jedan evro, prenose lokalni mediji. "Želimo da iskoristimo sve raspoložive tehnološke resurse i pomognemo onima koji su u nevolji u susednim zemljama. Pozivam sve naše korisnike da i ovog puta budu solidarni i daju doprinos. Prikupljena sredstva biće prosleđena za saniranje štete i pomoć porodicama u svim opštinama koje su pogodile vremenske neprilike”, saopštila je menadžer Telenor fondacije Adrijana Husić.

Kompanija m:tel pridružila se brojnim subjektima koji pokazuju solidarnost u teškom trenutku za poplavama ugroženo stanovništvo. "Nastala šteta je ogromna i potrebno je pokazati humanost svakog lica i pravnog subjekta u Crnoj Gori", saopšteno je iz te kompanije koja će novac sakupljen preko donatorske linije uplatiti na račun Crvenog krsta Crne Gore i preko Crvenog krsta Srbije i BiH biće upotrebljen za saniranje štete i konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Javno preduzeće PTT Srbije saopštilo je danas da neće naplaćivati proviziju za uplate na račune za prikupljanje novca za rešavanje problema nastalih zbog poplava koje su pogodile Beograd i celu Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju, pošte će primati bez naplate provizije uplate na Beograd na račun 840-744141843-14 sa pozivom na broj
39-501-04 (obavezan model 97), a za Srbiju na račun 840-3546721-89 (poziv na broj nije obavezan).

Opština Pirot uputila je interventnu pomoć stanovnicima područja najugroženijih poplavama. Poslato je 1.000 litara flaširane vode, 200 litara mleka i velika količina sredstava za higijenu, hrane za bebe i konzervi i druge vrste najneophodnijih proizvoda.

Pripadnici Civilne zaštite iz četiri opštine sa severa Kosova krenuli su danas za Kraljevo i Obrenovac da pomognu u otklanjanju posledica poplave. iz Kosovske Mitrovice krenulo oko 100 pripadnika sa neophodnom opremom, pumpama i čamcima za spasavanje.

Uvedeno vanredno stanje u Srbiji nije samo upozorenje, to je pre svega poziv u pomoć, koji su danas uputili i brojni akteri kulture u Srbiji. Opširnije OVDE.

Opština Sjenica uputila je večeras 50 pripadnika Gorske službe spasavanja i dobrovoljaca krenuti put Obrenovca i Ssapca za pomoć i evakuaciju stanovništva i za odbranu tih gradova od poplava.

Grad Niš i savez izviđača Niša otvaraju punktove za prikupljanje pomoći ugroženima od poplava u Srbiji. Punktovi će biti otvoreni sutra u izviđačkim odredima i Kancelariji za mlade od 9,00 do 20,00 časova.

Islamska zajednica Srbije stavila je na raspolaganje Republičkom štabu za vanredne situacije i gradskim organima prostorije beogradske Medrese i Fakulteta islamskih nauka za zbrinjavanje stanovništva pogodjenog poplavama. Mešihat srbijanski Islamske zajednice Srbije pozvao je Medžlis Islamske zajednice Šabac da organizuje radno sposobne vernike i podredi ih lokalnim štabovima za vanredne situacije i civilne zaštite u cilju spašavanja života ljudi i pomoći odbrane od poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: