Dan Vojske: Orkestar u Knezu

Defileom orkestra Garde u Knez Mihailovoj ulici i počasnom artiljeriskom paljbom na Kalemegdanu, danas će biti obeležen 23. april - Dan Vojske Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

07:34

Default images

Uručivanjem ukaze o unapređenjima i odlikovanjima, Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić uručiće ukaze o unapredjenju i odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije, u 13 sati u Domu Garde na Topčideru.

Reprezentativni orkestar Garde održaće promenadni defile Knez Mihailovom ulicom. Promenadni defile počeće u 15.30 sati i ići će od Trga Republike do Kalemegdana. Počasna artiljerijska paljba biće izvršena ispaljivanjem 10 plutona iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase Beogradske tvrđave na Kalemegdanu u 17 sati.

Za sutra je planirano otvaranje izložbe "Pištolji iz zbirke zapadnoevropskog oružja" u Galeriji Vojnog muzeja.

Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić čestitao je svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april – Dan Vojske Srbije. Rodić je naveo da su pripadnici Vojske Srbije profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zadataka u zemlji i inostranstvu, u protekloj godini postigli zapažene rezultate na izgradnji, razvoju, stručnoj obuci i osposobljavanju svih jedinica.

On je u čestiki koju prenosi Ministarstvo odbrane na svom sajtu naglasio i da je Vojska Srbije sa uspehom održala pun nivo operativne sposobnosti. "Siguran sam da ćete u narednom periodu profesionalno i odgovorno izvršavati postavljene zadatke i doprineti daljoj izgradnji jake, savremene i respektabilne Vojske Srbije, koja opravdava i ugled među građanima naše zemlje i partnerskim državama u svetu", poručio je Rodić.

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije "Đetinja 2014" održana je 16. aprila u Užicu, u prisustvu državnog i vojnog vrha i mnogobrojnih građana.

Prethodno su, 11. aprila u Beogradu dodeljene godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Organizovan je i tradicionalni koncert "Naša deca" na kome su, u pratnji Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", nastupila deca aktivnih i penzionisanih pripadnika sistema odbrane.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. april, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Nikolić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas pripadnicima oružanih snaga Dan Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila.

"Čast i ponos, dostojanstvo i slobodarske ideje koje su pre 199 godina krasile srpske ustanike i vojsku izniklu iz narodnog vojevanja za oslobođenje, tradicionalni su atributi koji i danas čine osnovne karakteristike svakog pripadnika Vojske Srbije", navodi se u čestitki.

Predsednik je pohvalio vojsku Srbije i za pomoć gradjanstvu u kriznim situacijama i zalaganje u mirnodobskim uslovima.

"Svojim hrabrim zalaganjem ove zime u Vojvodini, izgradnjom alternativnog vodovoda za Užice u rekordnom roku, ali i brzom akcijom u poplavljenim mestima koja traje i danas, Vojska pokazuje izuzetnu obučenost i posvećenost službi, građanima i državi i obavljajući besprekorno svoj zadatak u mirnodopskim uslovima", smatra Nikolić.

Nikolić je navei i da "pokazanom profesionalnošću Vojska ispunjava ponosom gradjane Srbije koji, poslovično i s razlogom, imaju veliko poverenje u svoju vojsku".

"Vi ste čuvari junačkih pobeda u Balkanskim ratovima, slavnih podviga svojih predaka u Velikom ratu, slobodarske pobede u Drugom svetskom ratu. Baštinite slavom ovenčanu prošlost kojoj u naše doba dodajete savremena znanja, modernu opremu, stalne reforme neophodne da bi se išlo u korak sa vremenom i svetom", poručio je Nikolić.

On je ukazao i da "ponosna tradicija i savremena profesionalnost, Vojsku Srbije čine uglednom i u medjunarodnoj zajednici".

Nikolić je Dan Vojske Srbije čestitao i svim građanima "sa željom da pripadnici vojske ostanu pouzdan činilac bezbednosti i stabilnosti, cenjen deo tima međunarodnih snaga, da nastave budnu brigu o bezbednosti naših građana i da, kao i do sada, daju stalni doprinos Republici Srbiji na njenom putu modernizacije, prosperiteta i bolje i sigurne budućnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: