EU: Sutra odluka o datumu Srbiji

Šefovi diplomatija zemalja EU još lome koplja zbog toga da li će Srbiji odrediti datum za početak pregovora o članstvu. Odluka bi trebalo da bude doneta sutra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

12:47

Default images

Članice EU podeljene u tome treba li Srbiji uopšte odrediti datum početka pregovora, pa i uslovni datum. Uoči sastanka u Briselu, u danu otvaranja "integrisanih prelaza" na Merdaru i Jarinju, izvor blizak kiparskom predsedavanju Evropskim savetom tvrdi da su se članice EU podelile po pitanju da li bi Srbiji uopšte trebalo odrediti datum početka pregovora.

Ministri spoljnih poslova EU sutra po podne, drugog dana zasedanja u Briselu odlučiće kad će odrediti datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom, jer se neke članice EU i dalje protive da se to učini u junu iduće godine.

U predlogu zaključaka, koje je prenose agencije Tanjug i Beta, piše da postoje izgledi da pregovori sa Srbijom o pridruživanju budu otvoreni u junu, pošto prethodno Savet EU na proleće 2013. proceni napredak u političkom dijalogu na visokom nivou između Prištine i Beograda s ciljem da u junu 2013. donesu odluku o pokretanju pregovora o članstvu" sa Srbijom.

Nemačka, Holandija, a delom i Velika Britanija smatraju da još treba videti hoće li Beograd u dogledno vreme do kraja ispuniti sve uslove, a pre svega srediti odnose s Prištinom, a velika većina članica EU je za to da se "uvaže napori i napredak" koji su srpske vlasti ostvarile u sređivanju odnosa s Prištinom.

Agencije prenose da će večeras ili sutra pre podne biti obavljene dodatne konsultacije o zaključcima zasedanja, budući da u nacrtu ovog dokumenta ministri navode da u martu treba da razmotre da u junu odrede datum pregovora sa Srbijom.

"U ovom dokumentu se navodi i da dotad treba da se ustanovi da vlasti u Beogradu "na zadovoljavajući način" ispunjavaju uslove o sređivanju odnosa s Prištinom i da su ostvarile napredak u reformama, o čemu izveštaj treba da podnese Evropska komisija.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na popodnevnom zasedanju podnosi izveštaj šefovima diplomatija Unije o dijalogu Beograda i Prištine, a večeras će novinare obavestiti o tome šta je rečeno na tom delu zasedanja, rekla je za agenciju Beta Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica EU će sutra po podne učestvovati u raspravi šefova diplomatija Unije o konačnoj verziji zaključaka i o tome hoće li biti pomenut datum za Srbiju.

Pošto je odluka o datumu za Srbiju u zaključcima povezana i s eventualnim davanjem perspektive Kosovu za pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potrebno je i da za to da pristanak pet članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Prištine i koje smatraju da je to teško prihvatljivo.

Druge članice EU misle da je i Prištini potrebno dati podstrek zbog napretka u dijalogu s Beogradom.

Ako bi se dogodilo da se ministri EU ne dogovore o Srbiji i Kosovu, o tome bi morali raspravljati i odlučiti šefovi država ili vlada Unije, koji se sastaju u četvrtak i petak u Briselu, ali u Savetu ministara EU naglašavaju da postoji snažna želja da se to ipak usaglasi sutra, jer lideri EU imaju veoma teške razgovore o ekonomsko-finansijskom preuređenju Unije.
Foto: Beta/AP
Međutim, kako je za Tanjug objasnio neimenovani diplomata, neke zemlje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog, za određivanje datuma pregovora.

"Ni posle tri sastanka na nivou ambasadora tokom prošle nedelje nismo postigli saglasnost o predlogu zaključaka u vezi sa Srbijom i Kosovom", rekao je evropski diplomata na današnjem brifingu.

Iako nije rečeno koje se zemlje protive nacrtu zaključaka, Tanjug saznaje da su protiv pominjanja datuma za pregovore Srbiji Nemačka, Velika Britanija i Holandija, koje smatraju da još nije postignut dovoljan napredak u primeni dijaloga Beograda i Prištine.

Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima (IBM).

"Osim toga, postoji otpor pojedinih članica da se i Kosovu otvori mogućnost da u junu 2013. dobije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)", poručeno je iz Brisela.

Dodeljivanju SSP Kosovu protivi se pet članica koje nisu priznale nezavisnost pokrajine: Španija, Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka.

Diplomata je rekao da će ministri, koji danas i sutra raspravljaju o pitanjima proširenja, pokušati da nađu kompromisno rešenje.

"Moramo naći formulaciju koja će pružiti Srbiji i Kosovu evropsku perspektivu, a kojom će sve članice biti zadovoljne", rekao je on i dodao da to neće biti lako, jer su ova pitanja "izrazito politička".

Diplomata nije isključio mogućnost da se o Srbiji i Kosovu vanredno raspravlja i večeras, na nivou stalnih predstavnika članica, uoči konačne odluke koju ministri treba da donesu sutra.

Dačić očekuje pregovore u junu

Foto: Tanjug, Arhiva
Predsednik Vlade Ivica Dačić je rekao da očekuje da će u junu početi pregovori sa Srbijom o članstvu u EU. Dačić je istakao da se iz predloga zaključaka može videti da Srbija nikada nije bila bliža datumu pregovora, a samim tim i EU.

On očekuje da će predlog zaključaka Saveta EU predvideti da u martu bude doneta odluka kako bi u junu bili započeli pregovori o članstvu Srbije u EU.

Premijer je novinarima u Vladi Srbije rekao da se u Briselu danas razgovara o napretku Srbije na nivou ministara spoljnih poslova i da očekuje da će biti jasno naglašeno kakvi su stavovi o tome kakva je situacija danas u Srbiji.

On je rekao da je svemu tome doprinelo i sprovođenje potpisanog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Da to nismo uradili, govorili bismo o 2014. ili o 2015. godini. Ne kažem da ne može drugačije, samo treba dobro razmisliti pre nego što se preduzmu bilo kakvi koraci", rekao je Dačić.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što je danas počela primena sporazuma na Jarinju i Merdaru i naglasio je da se sprovodi u skladu sa onim što je dogovoreno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem i da nema nikakvih promena u odnosu na postojeće stanje.

Dogovorom o prelazima, kako je Dačić rekao, Vlada Srbije je potvrdila kredibilitet i da je svesna odgovornosti i obaveza preuzetih od prethodne vlade.

Srbija je usvojila Akcioni plan za ispunjavanje preporuka Evropske komisije iz godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u procesu evropskih integracija za 2012. godinu.

Kancelarija za evropske integracije saopštava da Akcioni plan predviđa aktivnosti za ispunjavanje preporuka koje je Evropska komisija iznela u Godišnjem izveštaju o napretku, objavljenom u oktobru 2012.

Plan sadrži pregled najvažnijih preporuka i nedostataka na koje je ukazala Evropska komisija, kao i pregled nadležnih institucija, mera
i rokova za sprovođenje tih preporuka i aktivnosti predviđenih planom.


Nacrt akcionog plana pripremljen je u tabelarnom obliku, a preporuke sadržane u tabeli se odnose na nadležnosti vlade, dok su preporuke
iz domena rada zakonodavne i sudske vlasti, kao i one koje se odnose na nezavisna i regulatorna tela, date na kraju tabele, ali samo kao
sistematizovan pregled preporuka, na osnovu kojih će oni izveštavati, dodaje se u saopštenju.

Rok primene Akcionog plana obuhvatiće period do objavljivanja narednog Godišnjeg izveštaja Evropske komisije.

O ispunjenosti plana Kancelarija za evorpske integracije će pripremati izveštaje u aprilu, julu i septembru 2013. godine.

Grubješićeva se ipak nada konkretnom datumu

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je u Briselu da je i dalje otvoreno pitanje hoće li Savet ministara usvojiti zaključak u kojem se pominje datum za početak pregovora o članstvu i u EU.

Grubješićeva je novinarima u Evropskom savetu rekla da postoje dve verzije nacrta zaključaka Saveta ministara EU u vezi sa dodeljivanjem datuma - jedna u kojoj se datum pominje, i druga u kojoj o datumu nema reči.

U sedištu Evropskog saveta, gde danas počinje dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova EU, Grubješićeva je kazala da i dalje postoji nekoliko zemalja koje zatežu i smatraju da Srbija treba da dobije datum tek kada sve što je vezano za normalizaciju odnosa s Prištinom bude urađeno.

"Ključno je pitanje da li će datum biti pomenut ili neće, odnosno da li će se reći da će Srbija u junu dobiti datum ili ne. Ja se iskreno nadam da će napori ove vlade biti prepoznati i da će nam ostaviti otvorena vrata da u junu dobijemo datum za početak pregovora", rekla je Grubješićeva, na početku višednevne posete Briselu.

Ona je objasnila da i dalje ne postoji saglasnost povodom zaključaka i dodala da kod sebe ima obe verzije tih zaključaka.

Grubješićeva, međutim, nije želela da navodi o kojim zemljama je reč, ali je ponovila da je Vlada Srbije ispunila sve što je obećala.

"Jutros je proradio i administrativni prelaz Jarinje, znači sve što smo obećali - mi smo ispunili i nije bilo jedne priče u Briselu, a druge u Beogradu. Ono što je vlada obećala ona je i ispunila i tako će biti i ubuduće", rekla je Grubješićeva.

Ona je dodala i da sa zemljama koje i dalje zatežu jednostavno mora više da se radi.

"Moramo bolje da se prezentujemo, moramo više da objašnjavamo da vide da imaju posla sa ozbiljnim političarima u Srbiji, koji drže datu reč", istakla je Grubješićeva.

Potpredsednica vlade danas je u Briselu imala bilateralne susrete s ministrima spoljnih poslova Poljske i Italije, a narednih dana će se sastati i sa šefovima spoljnih poslova drugih evropskih zemalja, prisustvovaće sastanku Evropske narodne stranke EPP i sačekaće konačnu odluku Evropskog saveta o dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

256 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: