"Usvajanje Povelje uslov za priblizavanje EU"

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.07.2002.

09:46

Default images

Evropski zvanicnici su posle sastanka sefova diplomatija EU u Briselu porucili da imaju puno poverenje u Beograd i Podgoricu da ce usvojiti Ustavnu povelju Srbije i Crne Gore, ali i "Akcioni plan za ujednacavanje trzista". Evropski komesar Kris Paten ponovio je da je to uslov za pridruzivanja Srbije i Crne Gore EU. Paten je u ponedeljak, na ministarskom zasedanju EU u Briselu, izrazio uverenje da ce politicari i strucnjaci Srbije i Crne Gore dovrsiti Ustavnu povelju i Akcioni plan za ujednacavanje 2 trzista. On je, takodje, izrazio ocekivanje da ce "tokom danskog predsedavanja EU" biti prelaska na novu etapu u procesu stabilizacije i pridruzivanja Srbije i Crne Gore EU. Novinari su zamolili Patena i predstavnika EU Havijera Solanu da kazu "kakvu poruku sad nosi Solana, koji u cetvrtak stize u Beograd, imajuci u vidu da donekle kasne i Ustavna povelja i Akcioni plan za izjednacavanje trzista Srbije i Crne Gore". Paten je odgovorio da on i Solana "salju istu poruku: sporazum Srbija-Crna Gora i proces stabilizacije i asocijacije potpuno se dopunjavaju. "Mi priznajemo da priprema akcionog plana, kojim bi bilo obezbedjeno da Srbija i Crna Gora imaju jedinstveno unutrasnje trziste i ujednacenu trgovinu i carine, predstavlja zahtevan posao. Takodje smo svesni da je tesko saciniti Ustavnu povelju i plan za ujednacavanje trzista. Ali mi u tome pomazemo, pruzajuci srpskim i crnogorskim zvanicnicima prakticnu tehnicku pomoc u tim zadacima. Mi nikako nismo oni koji ne uvazavaju cinjenicu da je potrebno neko vreme za ostvarenje tih poslova", kaze Paten. On je, medjutim, rekao da je razumljiva njegova i Solanina zelja da to sto pre bude obavljeno, "zato sto pre toga nece moci da bude izradjena studija izvodivosti" pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju Srbije i Crne Gore EU.

Prva verzija Ustava trebalo bi da bude zavrsena tokom ove nedelje, kaze za Radio B92 clan Potkomisije za pisanje Ustavne povelje Srbije i Crne Gore Zoran Lutovac. On istice da su od pocetka sporni koncepcijski prilazi koji proisticu iz razlicitih politickih pozicija. ”Mislim da to ‘prvo citanje’ nece dovesti do teksta koji je potpuno usaglasen, nego ce dovesti do teksta koji u nekim kljucnim stvarima nudi alternativna resenja. Kako ce te alternative biti uskladjivane, to je, cini mi se, vise stvar politike nego struke ili volje pojedinih poslanika”, istice Lutovac. Drugi clan Potkomisije Miodrag Vukovic je izjavio da su tokom rada tog tela u Podgorici u ponedeljak ponovo izrazene razlike 2 strane u pogledu sadrzaja Povelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: