DJELIC O PRIVATIZACIJI NA KOSOVU

Izvor: B92

Subota, 15.06.2002.

19:00

Default images
Ministar finansija u Vladi Srbije Bozidar Djelic izjavio je u petak u Nisu da ce se Beograd suprotstaviti planu privatizacije srpskih firmi na Kosovu i Metohiji koji je predstavio sef UNMIK Mihael Stajner.

"Jedan od aduta je da Kosovo bez saglasnosti Srbije ne moze da se zaduzi kod medjunarodnih finansijskih organizacija i mi cemo taj adut iskoristiti do kraja. Sto se tice privatizacije, UNMIK je predlozio plan koji predvidja formiranje agencije koja treba da preuzme aktivu preduzeca na teritoriji Pokrajine i da je prodaje, s tim sto bi novac od prodaje isao u specijalan fond koji bi postepeno podmirivao poverioce", kaze Djelic. Prema njegovim recima, Srbija nije protiv privatizacije na Kosovu, ali je za "privatizaciju na nacin na koji je ona sprovedena u Srbiji". "Od privatizacije ne treba praviti politicko pitanje, mi zelimo da ona bude sprovedena na oproban i civilizovan nacin. Prvi nacin je zakon o privatizaciji, koji mi imamo, gde se prvo podmire poverioci preduzeca, a drugi je kroz likvidaciju, odnosno stecajnu masu. Ne vidimo razlog da se izmislja neki nov nacin privatizacije na Kosovu i to smo jasno predocili ne samo Stajneru, vec i Grupi 8, a imamo i neposredne kontakte s Kofijem Ananom da bi plan privatizacije bolje uvazi interese Srbije", kaze Djelic.

Djelic je dodao da je, otkad je Stajner dosao na mesto sefa UNMIK, pitanje resavanja problema sverca cigareta "krenulo sa mrtve tacke".

Prema njegovim recima, to je postignuto uvodjenjem akciznih markica i na Kosovu, kao i hapsenjem direktora carine na Kosovu i rukovodilaca fabrike cigareta u Gnjilanu. "Potrebno je, medjutim, jos i harmonizovati nivo fiskalnog opterecenja na cigarete u citavom regionu sto bi eliminisalo pojavu da su, recimo, akcize u Srbiji pet puta vece nego na Kosovu. U harmonizaciji fiskalnih opterecenja na cigarete pregovarali smo i s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom", rekao je Djelic. On je dodao da je neophodno informaticki povezati carine u regionu kako bi akcizne markice na cigaretama mogle da budu pracene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: