EU poručuje Turskoj da ne preti

EU poručila Turskoj da ne preti, nakon što je turski premijer Tajip Erdogan najavio upotrebu ratne mornarice kako bi sprečio eksploataciju nafte oko Kipra.

Izvor: B92

Petak, 09.09.2011.

20:36

Default images

"Evropska unija traži od Turske da se uzdrži od bilo kakvih pretnji i trvenja koja bi mogla ugroziti mirno rešenje spora oko granice" , rekla je Maja Kocijačič, portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Potpredsednik grčke vlade Teodoros Pangalos upozorio je Tursku da će Grčka podržati Republiku Kipar i da će svaki napad ili vojna akcija protiv te države biti smatrana kao napad na Grčku.

On je dodao da je takav stav fundamentalni princip grčke spoljne politike koji se ne može menjati, prenose grčki mediji.

Pangalos je pozvao na neformalni sastanak predstavnike svih političkih partija kako bi se razgovaralo o najnovijem razvoju situacije.

"Kipar je nezavisna zemlja, članica UN i ima pravo da samostalno odlučuje o svojim interesima ili saradnji sa drugim zemljama", istakao je Pangalos, govoreći o turskim pretnjama u vezi eksploatacije nafte oko Kipra.

Grčki zvaničnik je dodao da turska vlada veoma loše postupa time što koristi argumente zastrašivanja. Pangalos je rekao i da grčka vlada pažljivo prati situaciju.

Ova izjave usledile su nakon što je Erdogan u televizijskom intervjuu najavio upotrebu ratne mornarice ukoliko bi Izrael pokušao da postavlja naftne platforme u međunarodnim vodama blizu Libana.

On je, međutim, u istom kontekstu pomenuo i Kipar, ostrvsku članicu EU.

"Videćete da je Turska, koja je garant Turske Republike Kipar, preduzela korake i odlučna je u nameri da nadgleda situaciju u međunarodnim vodama Istočnog Mediterana", rekao je on.

Tursku Republiku Kipar, koja je nastala nasilnom podelom Kipra 1974. godine, priznaje samo Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: