Dinkić najavio pomoć brodogradnji

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je, tokom posete Holandiji, nov vladin program za podršku domaćoj brodogradnji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

15:58

Default images

Program podrazumeva sufinansiranje proizvodnje u srpskim brodogradilištima koja imaju zaključene izvozne ugovore.

Holandija je jedan od najvećih kupaca brodova proizvedenih u Srbiji, podseća se u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

"Najveće kompanije iz oblasti brodogradnje su zainteresovane da u srpskim brodogradilištima grade brodove za holandsko i svetsko tržište i Vlada Srbije će doneti jedan poseban program u cilju da pospešimo tu proizvodnju, jer je to izvozno orijentisan sektor srpske privrede", rekao je Dinkić i dodao da se najveći deo izvoza Srbije u Holandiju, oko 50 miliona evra, ostvaruje upravo po osnovu izvoza brodova.

Dinkić, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Holandiji, održao je danas niz sastanaka sa najvećim holandskim investitorima i tom prilikom ih pozvao da investiraju u Srbiji.

On je naveo da je sa holandskim kompanijama bilo reči i o mogućnosti da se u Srbiji ne rade samo trupovi brodova, već i da se opremaju kompletni brodovi elektronikom, čime bi se ostvarila još veća vrednost izvoza.

Na skupovima dve najjače privredne komore Holandije, u Hagu i Roterdamu, on je predstavio prednosti ulaganja u našu zemlju, a holandske kompanije izrazile su poseban interes za saradnju sa Srbijom u oblasti brodogradnje, proizvodnje autobusa i kamiona, kao i u oblasti energetike i poljoprivrede.

Dinkić je potvrdio da su tokom današnjih razgovora dve vodeće holandske kompanije za proizvodnju autobusa i kamiona izrazile interesovanje za proizvodnju u Srbiji radi izvoza na tržište EU, Ruske Federacije, Kazahstana i Belorusije, kao i drugih zemalja sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Tokom posete, Dinkić se u Hagu sastao sa holandskom ministarkom za ekonomske odnose Marijom Vanderhoven i sa najuticajnijim predstavnicima najvećih parlamentarnih stranaka u Holandiji, kojima se posebno zahvalio na podršci pri ratifikaciji Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji i zatražio njihovu podršku u nastojanju Srbije da u što kraćem roku dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: