Protest protiv nasilja

Koalicija mladih protiv nasilja pozvala je građane da se pridruže šetnji protiv nasilja, koja će početi sutra u 17 sati sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

16:25

Default images

Podmlaci pojedinih političkih stranaka i nekih nevladinih organizacija okupljenih u Koaliciju mladih protiv nasilja su u proglasu zatražili brzo hapšenje i maksimalne kazne za sve počinioce krivičnih dela kojima se ugrožava pravo na život, integritet, slobode i jednakost ljudi.

Koalicija sutra organizuje protest i šetnju i poziva sve koji žele da okončaju nasilje i ekstremizam da se pridruže skupu na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, u 17 sati.

Organizatori, međutim, poručuju da pokreti “Obraz”, “1389” i “Naši” nisu dobrodošli.

Mirnim skupom na platou ispred Filozofskog fakulteta i šetnjom Beograđani će iskazati svoj protest zbog ubistva francuskog mladića Brisa Tatona. Potom će odšetati do spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde će odati poštu Tatonu.

“Poruka koju želimo da pošaljemo je da ulice Beograda i Srbije treba da budu preplavljene građanima, a ne huliganima”, rekao je Balša Božović iz podmlatka Demokratske stranke.

“Ne može nekolicina koja poziva na nasilje da predstavlja Srbiju. Na državnim organima je da pokažu ozbiljnost, na građanima da pokažu odgovornost, ovde smo svi na istoj strani”, naveo je on.

Organizatori poručuju da u ovoj šetnji i na protestu pokreti “Obraz”, “1389” i “Naši” nemaju šta da traže, uprkos njihovoj najavi da će učestvovati na skupu ispred Filozofskog fakulteta.

“Organizacije koje javno pozivaju na linč određenog dela stanovništva zbog njihove drugačije opredeljenosti ni na koji način nisu dobrodošle na tom skupu. To je nešto protiv čega se mi uopšte borimo”, kaže Jelisaveta Belić iz omladine Helsinškog odbora za ljudska prava.

Policija još nije saopštila kako će ragovati ni da li su organizatori podneli svu potrebnu dokumentaciju za održavanje skupa.

"To je jako važan skup i nema šta da se razmišlja. Ako se plaše za bezbednost, da će biti nekih nemira, neka stane Ivica Dačić na čelo kolone", rekao je, gostujući u vestima TV B92, poznati reditelj Goran Paskaljević. Možete pogledati snimak gostovanja Gorana Paskaljevića u vestima TV B92.

Protest su podržali gradski odbori Demokratske stranke i Liberalnodemokratske partije, a u LDP-u kažu da od skupa neće odustati.

”U pitanju je skup koji je protiv nasilja kojim su izloženi svi građani Beograda. To nasilje je posledica, između ostalih stvari, i nečinjenja policije, tako da policija neće odlučivati ni o održavanju ovog skupa. Skup će biti održan sutra u 17 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta”, rekao je Ivan Andrić iz LDP-a.

Andrić kaže da su stranke podržale skup, jer imaju infrastrukturu za njegovo organizovanje, ali da se ne radi o političkom okupljanju i da neće biti političkih obeležja, niti govora stranačkih funkcionera.

Dereta: Pritisak civilnog sektora

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa kaže da će civilni sektor vršiti pritisak na državu da se kazne počinioci nasilnih dela.

“Civilni sektor nastaviće, možda sada više nego ikada, da vrši pritisak na pravosuđe i državu da se efikasno kazne počinioci nasilnih dela”, kaže za B92 Miljenko Dereta.

Komentarišući izjavu ministra policije da se još razmatra da li će iz bezbednosnih razloga biti dozvoljen skup protiv nasilja, Dereta kaže da očekuje da policija obezbedi skup protiv nasilja.

"Očekujem da država može da obezbedi skup koji na miran način želi da opomene na nasilje koje nam preti. Ukoliko bi se dogodio taj neverovatan scenario po kome bi policija rekla da ne može da se održi takav skup mislim da nam ne treba Evropa, možemo sami da bacimo ključ za vrat koja vode ka Evropi. Neverovatno mi je da zamislim da bi ovakav skup na bilo koji način mogao da se zabrani", naveo je Dereta. Možete pogledati snimak gostovanja Miljenka Derete u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: