Završen protest na Trgu

Pripadnici desničarskih organizacija i stranaka protestovali u centru Beograda zbog hapšenja Radovana Karadžića. Bilo je incidenata.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 23.07.2008.

17:12

Default images

Posle protestne šetnje centralnim beogradskim ulicama i manjeg incidenta ispred ambasade Turske, demonstranti su se vratili na Trg Republike odakle su oko 18.30 počeli da se razilaze. Demonstranti su, prethodno, napali novinare koji prate skup. Srpska radikalna stranka objavila je na internet sajtu da će se svakodnevno održavati protesti zbog hapšenja Karadžića.

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić rekao je, međutim, da ta stranka nije organizovala današnji skup.

"Mi ništa ne organizujemo danas popodne", rekao je Vučić.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na protestu u centru Beograda povodom hapšenja bivšeg lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Radovana Karadžića krenuli su u šetnju centralnim beogradskim ulicama.

Prethodno im se na Trgu Republike sa spomenika Knezu Mihajlu obratio brat uhapšenog Radovana Karadžića, Luka Karadžić.

Okupljeni pevaju "patriotske" pesme i nose zastave Srpske radikalne stranke, skandirajući ime Radovana Karadžića.

Kako su za B92 rekli pripadnici MUP-a na licu mesta, današnji skup je prijavljen, a organizovale su ga nacionalističke nevladine organizacije.

Grupa okupljenih zapalila je zastavu Socijalističke partije Srbije i skandira ime Radovana Karadžića. Istaknuto je i nekoliko zastava Srpske radikalne stranke, kao i tri zastave sa likom lidera te stranke Vojislava Šešelja.

Među okupljenima bili su funkcioneri SRS - Božidar Delić, Vjerica Radeta, Nemanja Šarović, Momir Marković, kao i komandant ekstremističke organizacije "Garda cara Lazara" Hadži Andrej Milić. Na protestu su brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić i romski aktivista Dragoljub Acković.

Među okupljenima je i šest Rusa koji nose zastavu ruskih desantnih jedinica i pevaju svoje pesme.

Vjerica Radeta iz SRS-a je okupljenim novinarima rekla da su se protestu pridružili i poslanici i odbornici SRS-a.

"Ovo je uigravanje za veliki miting koji SRS organizuje početkom sledeće nedelje", rekla je Radeta. Nazivajući predsednika Srbije Borisa Tadića i vladu Srbije izdajničkom vlašću, ona je najavila da će pozvati DSS i NS da zajedno organizuju miting.

Oko Trga Republike sve do Terazija i duž Knez Mihailove raspoređene su policijske snage. Takođe, snage policije postavljene su ispred svih važnijih institucija i dilomatskih predstavništava.

Ispred Narodnog pozorišta raspoređen je kordon žandarmerije.

Tokom jučerašnjeg protesta, demonstranti su gađali policiju bakljama, posle čega su policajci intervenisali i uhapsili nekoliko izgrednika. Među demonstrantima bili su Aleksandar Vučić i Karadžićev brat Luka Karadžić.

Napadnute novinarske ekipe

Demonstranti su sminatelju B92 oštetili kameru i gađali ga gumenim crevom, a kamerman Foneta Zoran Jovanović pogođen je pivskom flašom, dok je snimao šetnju učesnika protesta zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

Jovanović je pogođen s leđa u Dečanskoj ulici, dok se kolona kretala sa Trga Republike ka Trgu Nikole Pašića.

Njega je s leđa gađao mladić sa fantomkom na glavi, rekao je očevidac incidenta. Jovanović nije povređen.

Novinarka agencije Srna fizički je napadnuta, kao i njen kolega kada je pokušao da joj pomogne, a kako je rečeno izveštačima agencije Beta, prećeno je i kolegi TV BN.

NUNS i UNS osudili napade na novinare

Novinarska udruženja u Srbiji osudila su napade na novinare u Beogradu tokom protesta desničraskih organizacija zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće izjavila je večeras agenciji Beta da je uverena da je reč o istim ljudima koji su u februaru "rušili Beograd, a koji sada ne žele da ih novinari snime i ostave dokaze ako se ponove incidenti takvh razmera".

Ona je rekla da su napadi na novinare nedopustivi i zatražila "momentalnu istragu organa zaduženih za mir, odnosno javne i tajne policije".

Gaće je rekla da napadi na novinare nisu iznenađenje, ako se uzme u obzir da zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić kaže da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva da sruši postojeći režim.

Gaće je navela da će NUNS uvek braniti kolege novinare čiji je posao da samo prenose stavove političara i da zbog toga politički lideri u Srbiji moraju da se uozbilje i da shvate šta je njihova odgovornost.

Predsednik Udruženje novinara Srbije (UNS) Nino Brajović rekao je večeras da to udruženje najoštrije osuđuje napad na novinare tokom demonstracija u Beogradu i zahteva od policije da pruži adekvatnu zaštitu predstavnicima medija.

"Obaveza i dužnost policije je da zaštiti novinare kao što štiti imovinu. Posebno zbog činjenice da je prvi čovek policije Ivica Dačić pre neki dan poručio da će novinarima pružiti maksimalnu bezbednosti", kazao je Brajović agenciji Beta.

On je ocenio da su mediji u Srbiji apsolutno profesionalno izveštavali o hapšenju Karadzića, a i demonstracije u Beogradu prate bez komentara, iznoseći samo nepobitne činjenice.

"Bilo kakvo nezadovoljstvo nije opravdanje da bi se bes iskaljivao na novinarima", poručio je Brajović i dodao da se tokom ove godine dogodilo 35 nerazjašnjenih incidenata i napada na predstavnike medija.

Belef: Nenadoknadiva šteta

Belef centar je saopštio da je 20 odsto od 1.200 postavljenih umetničkih eksponata Teratorije (izložbe na otvorenom), koji su bili postavljeni na Trgu republike i u Knez Mihailovoj ulici, vandalski uništeno u demonstracijama.

Belef centar će, zbog nenadoknadive štete koja je nanešena građanima Beograda, gostima glavnog grada kao i autorima ovih skulptura, podneti krivičnu prijavu protiv organizatora ovog događaja, navodi se u saopštenju.

Spaseni eksponati su juče sklonjeni u Kulturni centar Beograda i pozorište Boško Buha, a ubrzo će biti postavljeni po raznim javnim prostorima, obdaništima, školama i bolnicama.

Izložba Teratorija će i dalje biti dostupna javnosti, u drugom obliku - preko Interneta.

Danas je postavljen sajt Teratorije, na koji će svi ljudi koji su fotografisali ovu izložbu, od njene postavke, pa sve do utorka uveče, moći da postave svoje fotografije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: