Sprečena promocija "Peščanika"

Nekoliko desetina pristalica Nove Srbije i radikala sprečilo održavanje promocije "Peščanika" u aranđelovačkom Domu kulture.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2007.

18:34

Default images

Protivnici održavanja promocije emisije Radija B92 su ušli u salu, u kojoj se u tom trenutku nalazilo oko stotinu građana koji su iščekivali početak tribine. Uprkos jakim policijskim snagama koje su obezbeđivale skup ispred Doma kulture na kome se okupilo oko 200 pristalica Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, u sali je ipak došlo do fizičkog koškanja i razmenjivanja uvreda.

Koautorka "Peščanika" Svetlana Lukić kaže da je bila svesna rizika održavanja tribine, nakon što je ona već jednom nedavno odložena, ali da je bila zapanjena kada je videla brojne policijske snage.

"Mi smo kroz kordon bili sprovedeni na sporedni ulaz do sale u kojoj je trebala biti održana promocija. Međutim, u sali se već nalazio veći broj ljudi, pre svega sa bedževima Nove Srbije", rekla je ona.

"Pokušala sam da pregovaram sa predsednikom opštine Topola Draganom Jovanovićem, inače članom Nove Srbije. Međutim, oni su ostvarili svoj naum - preuzeli su mikrofone, popeli su se na binu. Mi smo u poslednjem momentu uspeli da napustimo salu, jer su i dalje u salu ulazili 'kontramitingaši', pre svega iz Srpske radikalne stranke i Nove Srbije", kaže ona.

"Na žalost, prema mojim informacijama, grupa Aranđelovčana koja je htela da sasluša tribinu je dobila 'male batine'. Uplašena sam i za organizatore koji su ostali sami u Aranđelovcu", kaže Lukićeva.

Ona kaže da je jasno da je velika grupa došla organizovano iz Topole, kao i da su bili prisutni i pripadnici nevladine organizacije Naši iz Aranđelovca.

"Policija je nas bezbedno sprovela do sale i vratila nas bezbedno. Ne mogu ni da zamislim šta bi se desilo sa ljudima da je sva masa uletela u salu, jer su Mirko Đorđević, Teofil Pančić i Vesna Rakić Vodinelić bili meta uvreda za početak", kaže Svetlana Lukić.
Nasilan prekid tribine (Foto: Stanislav Milojkoviæ, Danas)
Novinar Teofil Pančić kaže da je incident namerno prouzrokovan. "To je trebalo da bude jedna najobičnija tribina kakvih se na stotine održava u ovoj zemlji, a sve se pretvorilo se u jednu fašistoidnu orgiju", kaže Pančić.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da sprečavanje slobode govora predstavlja ozbiljan problem za društvenu sredinu.

"Ako ne možete da govorite o jednoj knjizi, bez obzira kakve su ideje iznesene, onda to pokazuje jedan ozbiljan znak patologije odredjenog društva", kaže Vodinelić.

Podsetimo, promocija "Peščanika" odložena je i pre dve nedelje. Dan pre toga na aranđelovačkoj televiziji "Šumadija" gostovali su predstavnici udruženja Naši i Naša Šumadija koji su na uvredljiv način komentarisali okupljanje i promociju "Peščanika", i na pozvali građane da se masovno okupe ispred Doma kulture kako bi iskazali prptest.

Inače, u Aranđelovcu je na vlasti Srpska radikalna stranka, u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i Pokretom snaga Srbije.

O ovom događaju možete čitati i na blogu Biljane Srbljanović.

LDP: Ponovo "spontano dešavanje naroda"

Liberalno-demokratska partija saopštava da je politika vlade Vojislava Koštunice koja Srbiju vraća u devedesete danas posle incidenta na tribini Peščanika u Aranđelovcu dobila pun zamah.

"Organizovano dovoženje partijskih aktivista i huligana, ponovno 'spontano' dešavanje naroda, samo je uvod u stvaranje atmosfere linča i jednoumlja koja treba da bude kišobran i maska za propalu politiku koju aktuelna vlast sprovodi u pregovorima oko Kosova, ali i odnosima sa Evropskom unijom", saopštava LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: