Ukrajini najmanje 40 lovaca Miraž 2000-9? Makron postavio tri uslova

Ukrajina se nada da če dobiti najmanje 40 lavačkih aviona Miraž 2000-9, objavio je francuski portal intelligenceonline.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

14:42

Ukrajini najmanje 40 lovaca Miraž 2000-9? Makron postavio tri uslova
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Prema istrazi koju su sproveli, među mogućim dobavljačima ovih aviona ističu se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Indonezija i Grčka.

"Posle dugog pregovaračkog procesa koji je nekoliko nedelja opterećivao posrednike za oružje koji rade za Kijev, Ukrajina se nada da će dobiti oko četrdeset aviona tipa Miraž 2000-9. Prvu tranšu će najverovatnije ispuniti UAE", navodi intelligenceonline.

Francuski piloti se već mesec i po dana obučavaju za letenje na francuskim borbenim letelicama, prenosi bulgarianmilitary pozivajući se na informacije francuskog izdanja Le Figaro. Ova francuski list je preneo informaciju da se obuka odvija u vazdušnim bazama Mon de Marsan i Nansi. Mediji tvrde da je odluka o obuci ukrajinskih pilota doneta neposredno pre zvanične posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Francuskoj 8. februara.

Dan kasnije, zvanični Pariz je brzo demantovao vest da se ukrajinski piloti obučavaju za letenje Miražom 2000. Isto je uradilo i Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Francuske je preko generala Žana Grejva, zamenika ministra za informisanje i komunikacije, saopštilo da "ne uče ukrajinske pilote ni pilotiranju ni upotrebi sistema naoružanja".

Makron: Nije to tabu tema

Uprkos desetinama komentara drugih evropskih zemalja u vezi sa mogućom isporukom F-16, jedino je Francuska izrazila čvrsto mišljenje o tome, navodeći da isporuka francuskih lovaca Ukrajini nije tabu pitanje.

Pre nego što se preduzmu bilo kakve isporuke, francusko ministarstvo odbrane moraće da razmotri tri glavna kriterijuma, a to su: Korisnost i efikasnost oružja za oružane snage Ukrajine, rizik od eskalacije i slabljenje odbrambenih sposobnosti francuske vojske.

Mediji su preneli informaciju da je već početkom 2023. godine francuski predsednik gospodin Emanuel Makron naložio Ministarstvu odbrane Francuske da izda procenu u vezi sa mogućim snabdevanjem Ukrajine borbenim avionima.

Zvanični Pariz je potvrdio da je Kijev poslao zahtev za isporuku borbenih aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: