Velika akcija u BiH: Pretresi širom Federacije, prikupljaju se podaci

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Sarajeva i Zenice počeli pretrese objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Izvor: Avaz.ba

Utorak, 21.03.2023.

13:01

Velika akcija u BiH: Pretresi širom Federacije, prikupljaju se podaci
EPA/FEHIM DEMIR

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela "Organizovani kriminal" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA-e na područu Bosne i Hercegovine, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na više od 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 lica.

U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica poseduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Uzimajući u obzir da je međunarodna operativna akcija "ATM" u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno.

Aktivnosti Zajedničkog istražnog tima realizovane su uz pomoć EUROJUST-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: