Putin kreće na Estoniju?

Estonska obaveštajna služba saopštila je danas da veruje da Rusija još ima snage da izvrši "uverljiv vojni pritisak" na baltički region.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

14:08

Putin kreće na Estoniju?
EPA-EFE/VALERY SHARIFULIN / SPUTNIK

Vojni napad na Estoniju nije verovatan u 2023. godini jer su ruski vojni kapaciteti angažovani u Ukrajini, saopštila je estonska služba u svom godišnjem izveštaju, prenosi Rojters.

U izveštaju se dodaje da su "srednjoročno i dugoročno ruska ratobornost i spoljnopolitičke ambicije značajno povećale bezbednosni rizik za Estoniju". "Plan Rusije za izvođenje vojnih vežbi velikih razmera na njenim zapadnim granicama dve godine ranije nego što je to bilo predviđeno dodatno zaoštrava bezbednosnu situaciju u baltičkom regionu ove godine", navodi se u izveštaju.

Članice NATO Estonija, Letonija i Litvanija značajno su povećale izdvajanja za odbranu kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine i napada na Ukrajinu prošle godine, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: