"Neutralnost je cinizam, dajte nam rok za EU"

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio, govoreći na Samitu lidera socijalističko-demokratskih partija Zapadnog Balkana u Beču, da je "neutralnost cinizam".

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 08.12.2022.

13:16

EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

Kurti je rekao da Zapad mora da prestane da bude "neutralan prema onima koji se pretvaraju da su neutralni", jer je "neutralnost je cinizam", dodajući da je neutralnost nekih država lažna.

Istakao je i da bi zabrana "neutralnosti prema onima koji se pretvaraju da su neutralni" ojačala solidarnost među zemljama, ali i pomogla ukrajinskom narodu u njegovom oslobođenju.

Govoreći o neophodnosti procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, Kurti je rekao da je to suština same EU.

"Teško je mobilisati ljude i održati optimizam prema EU, što je veoma važno, sve dok nemamo rokove. Bilo da je to 2030", istakao je on.

Kurti je, između ostalog, rekao da "narativ" za Balkan ne bi trebalo da vode političke snage koje su ideološki na ekstremnoj desnici.

"Moramo imati ljudska prava i politički pluralizam u demokratiji, što je jedini način da ostvarimo ekonomski razvoj", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: