Sukob u Bagdadu; najmanje dve osobe ubijene

Najmanje dve osobe su ubijene, a 19 je povređeno tokom sukoba u Bagdadu, saopštili su danas izvori iz policije i zdravstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2022.

17:56

Sukob u Bagdadu; najmanje dve osobe ubijene
EPA-EFE/AHMED JALIL

Istovremeno je uveden i policijski čas u celoj zemlji, javlja Rojters.

Do nereda je došlo kada je irački šiitski verski vođa Moktada al-Sadr danas saopštio da se povlači iz politike i da zatvara svoje kancelarije kao odgovor na nerešivi politički zastoj.

Stotine pristalica Al-Sadra ispunile su raskošne čekaonice u Palati Republike i uzvikivali slogane u znak podrške verskom lideru.

Prethodno su demonstranti postavili barikade od cementa na putu ka zgradi vlade.

Nešto kasnije u centru Bagdada su se čuli rafali, javili su izveštaci, pretpostavlja se od pucanja u vazduh. Iračka združena operativna komanda uvela je policijski čas u celoj zemlji, koji će početi u 19.00 po lokalnom vremenu i još nije poznato kada će se završiti.

Sadr je kritikovao šiitske političke lidere zbog toga što se nisu odazvali njegovim pozivima za reformu.

Iračka politička scena podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe Al-Kadimija da posreduje između "sadrista" i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji Okvir koordinacije nisu bili uspešni.

"Sadristi" i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su da posle izbora formiraju većinsku vladu, ali Okvir koordinacije sprečio je i izbor novog predsednika koji je trebalo da imenuje premijera.

Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 poslanika.

Njegove pristalice su krajem jula upale u parlament i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore.

Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestovale ispred Vrhovnog sudskog veća, optužujući to telo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: