I posle Sija ponovo kovid - virus se vratio u Vuhan

Kovid-19 se vratio u kineski grad u kojem se prvi put pojavio, s dva prijavljena slučaja u Vuhanu i izbijanjem epidemije u susednoj pokrajini.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Subota, 02.07.2022.

14:40

I posle Sija ponovo kovid - virus se vratio u Vuhan
EPA/EFE/MARK R. CRISTINO

Kako javlja Dejli mejl, dva lučka radnika u Vuhanu obolela su od asimptomatske infekcije kovidom, rekle su vlasti u petak.

To su prvi slučajevi tamo u više od mesec dana i dolaze samo nekoliko dana nakon simbolične posete predsednika Si Đinpinga ovom gradu, gde je ponovio kinesku mantru o politici nulte tolerancije na pandemiju koja ostavlja ovu zemlju izolovanom i podložnom nepredvidivim ograničenjima.

U međuvremenu, pokrajina Anhui na istoku izvestila je o značajnom porastu slučajeva: 107 u petak u odnosu na 14 dan pre, uglavnom u malom okrugu s oko 763.000 stanovnika, koji je već zatvoren.

Taj okrug će proći kroz već četvrtu ”rundu” masovnog testiranja, a pozitivni slučajevi i njihovi bliski kontakti poslani su u državni karantin, u skladu s kineskim pristupom borbi protiv kovida. Kasno u petak, susedni okrug Lingbi – dom za više od milion ljudi – takođe je zatvoren.

Peking i Šangaj u petak su izvestili o nula slučajeva kovida, a čelnik najvećeg kineskog finansisjkog središta proglasio je pobedu nad kovidom ranije ovog petka i opisao iscrpljujuću dvomesečnu izolaciju – u kojoj su milioni bili zatvoreni u svojim domovima i patili od nestašice hrane – kao "potpuno ispravnu". Peking je pak uspeo da izbegne potpuni ”lockdown” ciljanim ograničenjima, poput naloga za rad od kuće.

Kina je izvestila o ukupno 163 infekcije u četvrtak, najviše u tri nedelje. Kina se okrenula opsežnijoj primeni masovnog testiranja i zaključavanja. Cilj je koristiti pojačani nadzor putem sveprisutnog testiranja i ranih, agresivnih ograničenja kako bi se izbegao značajan ekonomski udar dugotrajnih zatvaranja, poput onog u Šangaju.

Kineski način

Dok ostatak sveta odlučuje da živi s endemskim kovidom, prihvatajući sve veći broj slučajeva i smrtnih slučajeva s obzirom na široko rasprostranjenu vakcinaciju, Kina ide svojim putem.

Si i njegova vlada iskoristili su stopu smrtnosti od kovida u Kini, jednu od najnižih u svetu, kao dokaz moći Komunističke partije, a predsednik je ove nedelje rekao da je populacija prevelika za strategije poput tzv. imuniteta krda i da bi njihova primena u Kini imala ”nezamislive” posledice.

Većina kineskih promatrača dugo je očekivala da će zemlja izaći iz politike ”nula kovida” kada Si osigura treći mandat kasnije ove godine, ali njegovi ovonedeljni komentari i uspostava široke mreže punktova za testiranje podstakli su pitanja može li ona biti implementirana i mnogo dulje, s nekim izmenama radi ograničavanja ekonomskih posledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: