Ukrajinski snajperista: "Rusi znaju da ćemo ih rešiti"

Ukrajinski snajperista objasnio je kako izgleda sukob sa Rusima iz prve ruke za Vašington post.

Izvor: B92

Subota, 21.05.2022.

14:30

Ukrajinski snajperista:
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"To je kao badminton. Rusi izbegavaju bliski kontakt jer znaju da ćemo ih rešiti, pa koriste samo artiljeriju i tenkove. Plaše se da se približe ukrajinskim pozicijama. Mi ih teramo minobacačima", rekao je ukrajinski snajperista "Kovrdžavi“ Vašington postu.

On je jedan od petočlane grupe koja brani ukrajinski grad Marjinka od ruskih napada poslednjih dana nakon što se bitka za Ukrajinu preselila iz gradova poput Kijeva i Harkova u istočnu Ukrajinu, region Donbasa i oko sela i gradova poput Marjinke.

Ako žele da zauzmu Donbas, Rusi moraju da pobede ukrajinske grupe poput "Kovrdžavog", grupe dobrovoljaca koji su do ruskog napada na Ukrajinu bili obični civili, ali sa strahom od pušaka iz kojih su redovno pucali na lokalno strelište u svom rodni grad Dnjepar.

Za njih troje, Marjinka je prva misija

Grupa je raznolika - evo 34-godišnjeg Aleksa, visokog, plavokosog trenera boksa, zatim 47-godišnjeg biznismena Alekseja ili 33-godišnjeg građevinskog radnika Alekseja.

Vojnik Oksana

Peta u grupi, 35-godišnja Oksana, majka je petogodišnjeg dečaka i bivšeg inženjera elektrotehnike koja je šest godina provela radeći kao akrobat u putujućem cirkusu.

Trenutno je Oksana jedan od retkih vojnika u ukrajinskim snagama koji mogu veoma precizno da pogode skoro svaku metu sa kratke udaljenosti.

"Naša kultura ne gleda blagonaklono na žene u vojsci. Moguće je da će me kasnije u životu osuditi na osnovu svega što se ovde dešava. Ali patriotizam ne poznaje pol", rekla je ona američkim novinarima i odbila da otkrije svoj poslednji ime.

Misija ovog ukrajinskog snajperskog tima je izviđanje, ali oni i dalje imaju naređenja da eliminišu ciljeve visokog ranga, poput oficira ili komandanta.

"Konačno imam priliku da ubijem okupatora. Za to sam se obučila", priznaje Oksana, rešena da spreči dalje rusko napredovanje u Ukrajinu.

Međutim, region Donbasa je prilično nepredvidiv, prve borbene linije se veoma naglo menjaju, a region se sastoji od dva dela, Luganska i Donjecka, čiji su delovi bili pod ruskom kontrolom mnogo pre početka rata.

Naprotiv, ruske snage su praktično zauzele ceo Lugansk i strateški opkolile grad Severodonjeck sa tri strane, a ako bi pao, mogao bi da otvori put ka Kramatorsku i Slavjansku, što Ukrajinci ne žele da dozvole.

Važna odbrana Marjinke

EPA/PAUL ZINKEN
"Veoma je važno da sačuvamo Marjinku. Ako je izgubimo, Rusi će napredovati u Donjecku", rekao im je bokserski trener, iako je Marjinka i dalje podeljena na ukrajinsku i rusku zonu između kojih se vode stalne borbe.

Drugim rečima, Ukrajinci je brane, a Rusi pokušavaju da otkriju bilo kakve pukotine kroz koje bi mogli da napreduju kao što se desilo prošle nedelje, kada su uspeli da pređu reku, ali na sreću ne mnogo dalje od toga.

Oni koriste dronove jedni protiv drugih u svrhu špijunaže i otkrivanja identiteta mete, a oni koje je poslao Kovrčavi su već dostavili punu količinu fotografija i informacija o ruskim položajima i kretanju tenkova, što se pokazalo neprocenjivim tokom dosadašnja borba.

Njegov mlađi brat, čije ratno ime zapravo znači "ukrajinsko auto-smeće", amaterski je glumac i pilot koji je napravio nekoliko bombi kućne izrade i zakačio ih za dronove, a Karli ih je ispustio na grupu Rusa koje je otkrio uz pomoć termalnih kamera.

Veliki deo naroda podržava Ruse

Ovo su, naravno, samo neki od izazova sa kojima se suočavaju ukrajinski snajperisti.

Na primer, za dobru izviđačku misiju važno je da se što više približi oblasti koju su okupirali Rusi, ali je to, naravno, rizična misija jer su obe strane ispunile područje minama i improvizovanim eksplozivnim napravama. najvažnija stvar za dobro obavljen posao je pronaći kvalitetnu poziciju.

"Onda je važno da se ušunjate na poziciju izuzetno tiho, a u istoj tišini treba da je napustite“, rekao je Aleks novinarima, priznajući da stvari mogu da krenu naopako.

Kao pre dve nedelje, kada je vođa tima po imenu Dima sa snajperistima ušao u zgradu za koju su verovali da nije pod ruskom kontrolom, a onda je samo nekoliko sekundi kasnije pala granata.

Na sreću, nije bilo žrtava, ali su morali da se vrate u logor, pored napuštene radnje sa polomljenim prozorima i krovom, i stalnim napadima neprijatelja.

"Tamo gore, milju dalje na vrhu brda, nalaze se ruske snage", pokazao je Dima novinarima kroz prozor, pokazujući na vreće peska.

Na samom vrhu tog brda je dalekometna puška sa kamerom kroz koju snajperisti posmatraju svog neprijatelja.

"Odavde ih dobro vidimo. Ovo će biti naš stav", rekao je Dima i nastavio da gleda u Ruse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: