Dojave o bombama širom Beograda se nastavljaju: Procurio preteći spisak; oglasio se MUP

Dojave o bombama stigle su danas u tržne centre Rajićeva, BIG Rakovica, Banjica, Karaburma i Ada Mol, saznaje Tanjug.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.05.2022.

16:08

Dojave o bombama širom Beograda se nastavljaju: Procurio preteći spisak; oglasio se MUP
Ilustracija: Shutterstock/ToskanaINC

Pink javlja i da su zbog dojava o bombi evakuisani SC Olimp na Zvezdari i studentski dom "Mika Mitrović" na Voždovcu.

U toku je i evakuacija studenata i zaposlenih iz studentskog doma "Patris Lumumba", gde je takođe stigla dojava o bombi.

Kako je rečeno Tanjugu ekipe MUP-a proveravaju zgradu TC "Rajićeve", na mestu događaja dok su zaposleni i posetioci evakuisani.

Pripadnici policije koji su ispred Rajićeve kažu da su za dojavu saznali pre oko 40 minuta i da tržni centar neće raditi dok se ne završi bezbednosna provera.

Ispred tržnog centra je veliki broj dece koja će, prema rečima policije, takođe biti udaljena sa tog mesta.

Juče je na adrese škola stiglo više od 100 dojava o bombama, a dojave su stigle i o bombama na mostovima, u Beogradskom vodovodu i u šoping centru "Stadion".

Medij dobio preteći spisak postavljenih bombi

Portal Telegraf.rs objavio je danas da je na njegovu imejl adresu stigla poruka u kojoj nepoznata osoba navodi da "neće stajati skrštenih ruku dok Rusija kolje narod i uništava zemlju", kao i da će minirati veliki broj zgrada i institucija u Beogradu.

Prenosi se da se u poruci navodi kako su bombe već postavljene i da je ovo samo nastavak dojava o bombama na mnogim lokacijama u Beogradu.

"Nećemo stajati skrštenih ruku dok Rusija kolje moj narod i uništava moju zemlju. Srbi su saučesnici u uništavanju moje zemlje i zato smo se udružili sa Albancima da miniramo sledeće lokacije u Beogradu" stoji u poruci. Sledi spisak lokacija: Muzej "Zepter";Beogradski zoološki vrt; Nebojša kula; Narodni muzej; Muzej istorije Jugoslavije;Tržni centri "Rajićeva", "Stadion", "Karaburma"; "Ada Mol " BIG Rakovica " Banjica, "Beo tržni centar",Kineski tržni centar, Studenstski domovi „Karaburma”, „Patris Lumumba“, „Mika Mitrović“; Vojna akademija, Predsednikova kuća.

Na spisku su i beloruska, ruska i kineska ambasad; dokovi kod Ade Ciganlije;; Stadion "Rajko Mitić";FK Obilić;Stadion FK Voždovac;Olimp;Stadion Omladinaca FK Crvena Zvezda;Pančevački most ;Most Mihajla Pupina; Brankov most; Most na Adi; Novi železnički most; Železnička stanica Novi Beograd; Aerodrom Beograd ; Stara Železnička stanica Beograd; Železnička stanica Dunav; Poslovnice Er Srbije; Poslovnice Turkish erlajnsa.

U poruci koju prenosi Telegraf rs. stoji i "stavili smo bombe u automobile i u nekoliko aviona" i na kraju: "trovali smo i vodu iz beogradske česme".

Kako prenosi agencija Beta, iz MUP-a su rekli da policija proverava sve dojave i da u ovakvim situacijama uvek postupaju u skladu sa zakonom i proveravaju svaku pretnju.

Šta kažu građani?

Građane Beograda i danas je dočekala vest o dojavama o bombama, za koje veruju da su izazvane dešavanjima u Ukrajini, kao i da to rade strane službe jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a pojedini smatraju da je sve to izmišljena priča i ističu da nijedan građanin ne treba da strepi.

Jedan momak kaže za Tanjug da ne razmišlja preterano o tome i da nema strah, ali da veruje da iza dojava stoje strane organizacije.

"To nije neka naša organizacija sigurno, nisam nešto preterano razmišljao o tome, ali mislim da je to sve najverovatnije propaganda", kaže sagovornik Tanjuga.

Drugi sugrađanin je stava da su dojave o bombama izmišljene, a na pitanje da li ima strah, odgovara da nema potrebe da se narod u Srbiji plaši.

"Razumem da ljudi imaju strah, stalno se šire laži, ali oni se već boje korone, tako da nema potebe za dodatnim strahom", rekao je.

Beograđanka smatra da je sve na političkoj bazi i da se dojavama o bombama šalju određene poruke.

"Lično se ne plašim, mislim da je to sve ipak lažno", dodala je ona.

Ekipa Tanjuga susrela je i starijeg sugrađanina, koji kaže da je bio prinuđen da pešači zbog dojava o bombama, kao i da ne razume šta se krije iza toga.

"Ne znam, pomešano je sve, da li je to strah ne znam, nije mi ništa jasno, možda se želi napraviti neki haos i stvoriti strah", kaže on,

Drugi smatraju da su dojave izazvane situacijom u Ukrajini, odnosno neuvođenjem sankcija Rusiji

. "Mi smo stali na ispravnu stranu, mislim da je to sve jer podržavamo Rusiju", rekao je jedan sugrađanin i dodao da ne treba da se bojimo ničega, jer "nikome ništa nismo radili kao nacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: