Čečeni kreću u rat

Mnogi Čečeni iz Evrope, pa i iz Austrije, putuju na ukrajinski front, ali ne da se bore na strani Rusa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2022.

09:30

Čečeni kreću u rat
Ilustracija EPA/EFE/ SERGEI SHAKHIJANIAN

Ovo želi predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

U Austriji živi više hiljada Čečena i oni su izbeglice u toj zemlji.

List prenosi izjavu jednoj neimenovanog Čečena iz Beča, koji je rekao da su njegova dva poznanika, zajedno sa dvojicom iz Nemačke, krenuli u Ukrajinu u rat.

Oni, kako tvrdi dalje, žele da se bore kao strani borci na strani Ukrajinaca protiv Rusa.

Broj Čečena iz Austrije koji su pošli u Ukrajinu na ratište je nepoznat, ali austrijske vlasti upozoravaju da je jasan zakon prema kom onaj ko dobrovoljno aktivno učestvuje u ratnim dejstvima u inostranstvu može izgubiti austrijsko državljanstvo.

Letonija: Parlament izglasao da se građani bore u Ukrajini

Parlament Letonije jednoglasno je izglasao da svojim državljanima dozvoli da se bore u Ukrajini ukoliko žele, navodi se u današnjem saopštenju parlamenta.

"Naši građani koji žele da podrže Ukrajinu i dobrovoljno služe tamo u odbrani ukrajinske nezavisnosti i naše zajedničke bezbednosti mogu to da učine", rekao je predsednik parlamentarne komisije za odbranu, unutrašnje poslove i prevenciju korupcije Juris Rančanis, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, parlamentarna komisija Letonije je izradila nacrt zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: