Nova provokacija Pjongjanga

Severna Koreja je danas ispalila balističku raketu sa svoje istočne obale.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.01.2022.

20:16

Nova provokacija Pjongjanga
EPA/EFE/MOHAMMED SABER

Raketa je ispaljena samo nekoliko sati pre nego što je predsednik Južne Koreje Mun Džae In prisustvovao ceremoniji otvaranja radova na železničkoj liniji za koju je izrazio nadu da će povezati podeljeno Korejsko poluostrvo, javlja Rojters.

" Pretpostavlja se da je projektil ispaljen iz unutrašnjosti teritorije Severne Koreje, preko istočne obale, u more", saopštio je Načelnik združenog generalštaba Južne Koreje.

Kako se navodi u saopštenju južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz provincije Jagang na severnoj granici zemlje sa Kinom, iz iste provincije u kojoj je Severna Koreja testirala svoju prvu hipersoničnu raketu u septembru.

Prvo lansiranje Pjongjanga od oktobra usledilo je nakon novogodišnjeg obećanja severnokorejskog vođe Kim Džong Una da će ojačati vojsku u odgovoru na nestabilnu međunarodnu situaciji prouzrokovanu zaustavljenim pregovorima sa Seulom i SAD.

U obraćanju uoči Nove godine, severnokorejski lider nije posebno pomenuo rakete ili nuklearno oružje, ali je poručio da se odbrana zemlje mora pojačati.

Sjedinjene Države osudile su lansiranje balističkih projektila Severne Koreje, a u izjavi portparola Stejt departmenta Neda Prajsa navodi se da je Pjongjang ovim, kako je rekao, "pretećim činom", prekršio više rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Prajs je, takođe, pozvao Pjongjang na ponovni dijalog, navodi Rojters.

Nekoliko sati nakon lansiranja, predsednik Mun je posetio južnokorejski grad Gosong na istočnoj obali, u blizini granice sa Pjongjangom, gde počinju radovi na izgradnji nove železničke linije koju je nazvao "odskočnom daskom za mir i regionalnu ravnotežu" na poluostrvu.

Tokom obraćanja na svečanosti, Mun je priznao da je današnje lansiranje izazvalo zabrinutost zbog podizanja tenzija i pozvao Severnu Koreju da uloži iskrene napore u obnavi dijaloga.

Ponovno povezivanje dve Koreje železnicom bilo je centralno pitanje na sastancima između Kima i Muna 2018. godine, ali ti napori su bili bez uspeha jer su pregovori koji su imali za cilj da ubede Severnu Koreju da preda nuklearno oružje u zamenu za ublažavanje međunarodnih sankcija prekinuti 2019. navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: