"Obnavljanje evropske saradnje posle Merkelove zahtevaće nadljudske napore"

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da nova "levičarska" nemačka vlada ima "proimigrantsku, federalističku, pronemačku evropsku agendu".

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

15:36

EPA/EFE/JOHANNA GERON / POOL

On je izjavio da Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da nova "levičarska" nemačka vlada ima "proimigrantsku, federalističku, pronemačku evropsku agendu."

U autorskom tekstu o nasleđu nemačke kancelarke, objavljenom na sajtu kancelarije premijera, Orban je napisao da će sa odlaskom Angele Merkel otići i deo života građana centralne Evrope.

Orban je napisao da je Merkel razumela Mađarsku i da su Mađari razumeli nju, misleći na njen život u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj.

"Upravljali smo finansijskom krizom 2010, bili smo partneri u borbi na očuvanju Evropske unije i zajedno smo bespomoćno posmatrali evropsku tragediju izbijanja rusko-ukrajinskog rata", napisao je Orban.

"Lojalni i disciplinovani Nemci i buntovni Mađari zajedno su se borili za isti cilj: Evropa u kojoj se svi narodi mogu osećati kao kod kuće", dodao je Orban.

Migrantska kriza 2015. godine je, međutim, izazvala prekid u odnosima.

"Migrantska kriza je sama po sebi bila veliki test. Postala je Rubikon jer je otkrila duboke filozofske, političke i emocionalne razlike između nas po pitanju koncepta nacija, slobode i uloge Nemačke", naveo je Orban.

Otkrila je, dodao je, da je za Mađare i druge narode centralne Evrope domovina od suštinske važnosti, dok se ispostavilo da su Nemci "na drugom putu evropske civilizacije, ka svojevrsnoj posthrišćanskoj i postnacionalnoj državi".

"Tkivo evropskog jedinstva se raspadalo i to se nije moglo zaustaviti. Migracije, federalizacija EU, germanizacija Evrope. Obnavljanje evropske saradnje zahtevaće nadljudske napore u eri posle Merkel", napisao je Orban.

Upitavši da li je Angela Merkel "otvorila vrata nevolji", ili je, naprotiv, pokušala da zauzme čvrst stav ali je ustukla pod pritiskom levice, Orban kaže da odgovor još ne zna i da će vreme pokazati.

Gledajući "proimigrantsku, pro-rodnu, federalističku, pronemačku evropsku agendu levičarske vlade" socijaldemokrata, Zelenih i liberala "oba odgovora na misteriju Merkel su moguća".

"Jedna stvar je sigurna. Era nedoumica, prikrivenih politika i lutanja završila se sa Angelom Merkel. Rukavice su sada spale i ulazimo u novo doba", zaključio je Orban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: