Sa tri drona na premijera

Irački premijer Mustafa al Kadimi nije povređen u noćašnjem napadu drona na njegovu rezidenciju u Bagdadu, saopštila je danas iračka vojska.

Izvor: B92

Nedelja, 07.11.2021.

08:06

Sa tri drona na premijera
Shutterstock/By andrey_l

U saopštenju se navodi da je to bio neuspeli atentat na premijera, preneo je Rojters.

Kadimijeva rezidencija nalazi se u dobro utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

Napad je izveden je sa tri drona od kojih je dva srušila premijerova garda, javila su danas dva bezbednosna izvora.

Tri drona lansirana su sa mesta blizu Mosta republike na istočnoj obali reke Tigar i zatim su usmereni ka Zelenoj zoni, na zapadnoj obali gde se nalazi rezidencija premijera, rekao je jedan od izvora.

Dva drona su oborena u letu, naveo je taj zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime. Treći dron je uspeo da aktivira eksploziv na zgradi, kada su ranjena dva telohranitelja premijera koji je nepovređen u napadu.

Bezbednosni izvor je rekao da sistem odbrane C-RAM američke ambasade, koja se takođe nalazi u Zelenoj zoni, nije aktiviran, i nije znao da kaže zašto.

Sve je više napada dronovima poslednjih meseci u Iraku, posebno na lokacije gde su američki interesi.

Napad na premijera Mustafu al Kazimija, koji su osudile SAD i više iračkih suseda, prvi je čiji je cilj bila rezidencija premijera.

Napad se dogodio u vreme kada partije vode pregovore o formiranju koalicija na osnovu preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora održanih 10. oktobra.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Nižu se osude napada

Najviši iranski bezbednosni zvaničnik Ali Šamkani danas je osudio napad na iračkog premijera Mustafu al Kadimija u Bagdadu.

On je nazvao napad "novom pobunom", preneo je Rojters.

"Pokušaj predstavlja novu pobunu kojoj se mora ući u trag a vodi do stranih tink-tenk organizacija ", napisao je on na Tviteru ne navodeći druge detalje.

I premijer Velike Britanije Boris DŽonson u razgovoru sa iračkim premijerom Mustafom al Kadimijem poručio je da oštro osuđuje napad na njegov dom u Bagdadu, saopšteno je danas iz kabineta premijera DŽonsona.

„Oštro je osudio napad na premijerov dom u Bagdadu", saopšteno je iz DŽonsonovog kabineta, nakon telefonskog razgovora koji su vodila dvojica lidera.

U saopštenju se dodaje da "Velika Britanija stoji uz irački narod i podržava napore premijer Kadimija da formira vladu nakon izbora, što je od vitalnog značaja za dugoročnu stabilnost Iraka."
Takođe, predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je danas da oštro osuđuje napad na rezidenciju iračkog premijera Mustafe al Kadimija i pohvalio poziv iračkog lidera na smirenost, uzdržanost i dijalog.

Snažno osuđujem teroristički napad na rezidenciju iračkog premijera Al Kadimija, istakao je Bajden, preneo je Rojters.

"Osećam olakšanje što premijer nije povređen i pohvaljujem liderstvo koje je pokazao pozivajući na smirenost, uzdržanost i dijalog kako bi se zaštitile državne institucije i ojačala demokratija koju Iračani tako bogato zaslužuju“, naveo je Bajden u pisanoj izjavi.

On je dao instrukcije svom timu za nacionalnu bezbednost da ponudi odgovarajuću pomoć iračkim vlastima tokom istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: