Iračani glasali

Prvobitni podaci o odzivu na iračkim parlamentarnim izborima, koji su održani juče, govore da je odziv iznosio 41 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

07:50

Iračani glasali
Tanjug/AP Photo/Anmar Khalil

Dvojica zvaničnika iz iračke Nezavisne izborne komisije su za Rojters istakli da je izlaznost birača sa pravom glasa u celoj zemlji bila 19 odsto do podneva. Prvi rezultati izbora očekuju se tokom današnjeg dana.

Na prethodnim izborima 2018. godine, ukupan odziv je bio 44,5 procenata.

Čini se, međutim, da je ovo najmanji odziv na svim izborima održanim u Iraku od 2003. godine, prema računici izbornih komisija na biračkim mestima koja je Rojters posetio širom zemlje.

Članovi te komisije su već ranije nagovestili da će ovi izbori privući jedan od najmanjih brojeva glasača u poslednjih nekoliko godina, usled sve manjeg poverenja u političke lidere i demokratski sistem koji je uveden nakon invazije na čelu sa SAD 2003. godine.

Očekuje se međutim da će vladajuća elita, u kojoj dominiraju šiitski islamisti, ostvariti laku pobedu, dok se pokret koji predvodi šitski sveštenik Moktada al-Sadra, koji se protivi svakom stranom uplitanju, doživljava kao najveća frakcija parlamenta u nastajanju.

Takav rezultat ne bi dramatično promenio odnos snaga u Iraku ili na širem Bliskom istoku, ocenjuju irački zvaničnici, strane diplomate i analitičari, ali za Iračane bi to moglo značiti da bi bivši vodja pobunjenika i konzervativni islamista mogao povećati svoj uticaj na vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: